Klavertjes drie, vier en meer

Een klavertje vier wordt gezien als een symbool van geluk.

Klaver, de witte met 3 blaadjes

is het symbool van Ierland: de shamrock*), volgens de legende ooit gebruikt door de Romeins-Britse Sint-Patrick (385-461), die de beschermheilige van Ierland zou worden.

Hij was de persoon die het christendom naar Ierland bracht, die de goddelijke Drie-eenheid uit kwam leggen

Nu we het toch over het geloof hebben;  er zijn mensen die het klavertje vier op een kruis vinden lijken,  bij die mensen betekenen de 4 blaadjes: vertrouwen, liefde, hoop en geluk.

4 is een bijzonder getal: er zijn 4 jaargetijden, 4 elementen ( aarde, vuur, lucht en water); 4 evangelisten (Johannes, Mattheus, Marcus en Lucas) én het getal 4 is het kleinste samengestelde getal.**)
Vandaar misschien dat de 4 blaadjes aan een klaverplant geluk betekent! 

Het plantje klaver is een onkruid (niet geliefde plant) in een grasveld en moeilijk uit te bannen.

Klaver is sterk en kan een koude winter overleven.Als er maar een klein beetje klaver in de bodem overblijft groeien de wortels door waardoor het plantje steeds opnieuw opkomt.

Het plantje heeft een verzachtend werking na brandnetelaanraking:

als je klaverblaadjes kneust en die over de aangedane huid strijkt, wordt het jeuken/branden minder.(bijna) Overal waar brandnetels staan groeit ook klaver

Ik las dat behalve klavertjes 4 (de geluksbrengers) er ook klaverplantjes met 18, 21 en 56 blaadjes zijn gevonden!

Klaver groeit goed op een stikstofarme grond, omdat het plantje de benodigde stikstof uit de lucht kan halen. Klaver in je tuin wijst dan ook op een stikstoftekort in de grond.

Naar aanleiding van dit blog vond ik een onderzoek van 2017 ( Zwitserland) over de kans dat iemand een klavertje 4 zal vinden.
De test werd gedaan met zo’n 7 miljoen klaverblaadjes. Uit het onderzoek bleek dat de kans om “zomaar” een klavertje 4 te vinden 1 op de 5.000 is.

Ik ga er niet naar zoeken (maar ik ben ook, zonder klavertje vier, een gelukkig mens)*)Het woord shamrock is de Engelse spelling van het Ierse woord seamróg, een verkorting van seamair óg, dat “jonge klaver” betekent.

**) Een samengesteld getal is een positief en geheel getal dat minstens twee keer door een priemgetal is te delen.

Een gedachte over “Klavertjes drie, vier en meer

  1. Goedemorgen Baars, Ik heb van een goede kennis een prachtige zwarte staan gekregen, als geluksteen bedoeld. Ik geloof daar niet in, maar de steen is zo mooi. Geluk is niet afhankelijk van voorwerpen als klavertje 4 of steen, geluk is je deel als je vertrouwen heb in je geloof en dat is mijn geluk. Dank voor deze overdenking Baars, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s