Duurzamer dan eerst

Tal van  grote winkelketens zijn bezig om duurzamere producten  op de markt te brengen

De Hema bijvoorbeeld  verkoopt , las ik, vanaf sept. 2019 alleen maar 100% duurzaam katoen, van romper tot laken, van t-shirt tot handdoek

en

heeft

* de hoeveelheid gerecyclede vezels in haar collectie met 12x zoveel verhoogd;
* ze verkopen producten met een Gold Level-certificatie van Cradle to Cradle;*) van 100%     recyclebare denim, die op een sociaal en economische manier worden geproduceerd
* Ze verkopen katoenen producten met een label van Better Cotton**) de  katoenboeren die dit katoen produceren krijgen training in het gebruik van hun watervoorraden en het verminderen van het gebruik van meststoffen en pesticiden. (ik noemde dit label al in een blog van sept. vorig jaar)

Toen ik het

label las, verwarde het me een beetje, want er staat

Door te kiezen voor onze katoenproducten, steunt u de investering van C&A in de missie van Better Cotton.
De katoen is afkomstig van een systeem van massabalans en kan daarom mogelijk geen Better Cotton bevatten

[massabalans = een volumevolgsysteem waarmee BC katoen kan worden vervangen of gemengd met conventioneel katoen, op voorwaarde dat gelijkwaardige volumes worden ingekocht BC.]

Onder het motto, een beetje duurzamer is beter dan niet duurzaam heb ik daar een product met  het BC label gekocht. Maar het blijkt wél dat je een label  goed moet lezen vóór je er van uit kan gaan dat het zo duurzaam is als je denkt dat het is.

Ook

is op weg naar het aanbieden van duurzamere producten, van verse vis tot bananen en chocolade. De naam Way to go vind ik een mooie, het zegt We zijn er nog niet, maar wel (een eindje) op weg!

Lidl  zegt inspanningen te doen om de milieueffecten in de textielketen te reduceren en de arbeidsomstandigheden te verbeteren.
Ze moesten echter wél tijdens dit proces vaststellen dat échte samenwerking in de hele keten veelal uitblijft. Ze blijven daaraan werken omdat ze  geloven dat ze door in alle stappen van de keten samen aan integrale duurzaamheid te werken, daar het verschil kunnen maken.

Ik koop daar oa chocoladerepen. Behalve  dat die het Fairtrade label hebben, ondersteunt Lidl ook lokale (Ghana) landbouwprojecten en verhogen ze de inkomsten van de cacaoboerenorganisatie (100.000 leden) Kuapa Kokodo.

“Alle beetjes helpen, zei het muisje en plaste in de Rijn”
Ik heb weer een miniem beetje geholpen.
En U?


2 gedachten over “Duurzamer dan eerst

  1. Goede morgen Baars, Je ben voor mij een klokkenluider inzake het kleding aanschaffen. Ik koop zeer weinig kleding voornamelijk ondergoed en zo nu en dan een broek of T-shirt, en dan respectievelijk bij Hema en C&A. Veel andere keuzes zijn er niet, en van de acties had ik nog niet gehoord. Ik ben de laatste jarenminder betrokken bij dit soort zaken en pik dus weinig nieuws op . Gelukkig heb ik nog zo iemand als Baars die me zo nu en dan wakker schudt, waarvoor ik erg dankbaar ben. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s