Groene krullen

Al eerder schreef ik over “varens” mijn favoriete plantengroep én de eerste plantengroep die ooit op deez’aard bladeren produceerde.

Al meer dan 400 miljoen jaar komen ze hier op aarde voor, dat weten we door gevonden fossielen. De varens hebben de dinosaurussen meegemaakt!

Ze hebben geen bloemen en geen zaden, maar wel sporen; het is een vaatplant, dus dat wil zeggen dat varens, wortels, stengels  en bladeren hebben


Er bestaan 12.000 soorten varens en ze groeien bijna overal op de wereld: in tropische regenwouden, moerassen, woestijnen en op bergen.
Toen ik dit checkte las ik een interview met Harry Roskam, de varentuinbeheerder (in 2018) van de oudste botanische tuin van Nederland (1590 aangelegd) de Hortus Botanicus in Leiden; Hij meldde in dat interview dat er wereldwijd veertigduizend soorten varens zijn!*)

Al eerder schreef ik in een blog dat wij gigantische varens in Nieuw Zeeland, in het regenwoud zagen, de foto’s daarvan hangen nog steeds in onze huiskamer.

Hoe kom ik zo opeens op varens?
In de voor –en achtertuin zijn ze weer aan het groeien; naast de bruine verdorde slierten komen weer prachtige groene, soms bijna lichtgevende varen bladeren.

Onlangs waren we in een bos aan het wandelen en langs een klein met kroos bedekt watertje, op de schuine oever stonden staken, met opgerolde krullen, varens! Een bijzonder stadium van deze planten; het ontrollen!
Verderop zagen we al een ander soort “uitgerold”


Het was weer genieten!

*)  waarvan zo’n 3 á 400 soorten volgens Roskam in de Hortus in Leiden(zegt Harry Roskam)

Een gedachte over “Groene krullen

  1. Hoi Baars Ik heb ze ook in de tuin gehad en ze vielen op, behalve dat ze alleen maar Grote en prachtige bladeren hadden, ook door het gemak van de verzorging. Ik ging al meestal uit van bewatering doet de natuur meestal perfect, soms in de hete zomers moesten we wat bijschenken. De indruk die ze maakten was overrompelend, prachtig Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s