Exotische dieren tot 1958

Onlangs was ik op een landgoed waarvan de vorige eigenaar,*) die daar leefde van 1896 tot 1936 een bijzondere hobby had; exotische dieren. Ruim honderd verschillende diersoorten leefden er tijdens de periode dat hij daar woonde zoals gnoes, bizons, zebra’s, kangoeroes, lama’s, przewalskipaarden en allerlei soorten vogels.

Die dieren zijn allemaal weg, nagelaten aan de hertog van Bedford* *)
Als laatste vertrokken de gnoes (ook wel wildebeest genoemd)  in 1958.
Een gnoe is een antilopensoort met een vacht die donkergrijs tot bruingrijs is, met verticale donkere strepen aan de zijkant van de nek, met lange manen langs de kop en een zwarte staart, ongeveer 140 cm hoog.

Gnoes leven normaal in kuddes van ongeveer 30 dieren en eten dag én nacht; ze worden ongeveer 20 jaar oud
Zo’n kudde kent geen hiërarchie of sociale structuur, het is een willekeurig bij elkaar levende groep individuen (gnoes hebben geen behoefte aan een leider)

Op het landgoed is nu nog wel de behuizing van de gnoes te zien: de gnoestallen.


De wei waarin de gnoes stonden is vanuit het landhuis te zien. Omdat de eigenaar geen hekken wilde zien was er een A-ha aangelegd, een aflopend terrein met een diepgelegen muur die de dieren binnenhoudt, maar het uitzicht niet belemmert

In de praktijk bleek dat de gnoes best hoog konden springen, zodat er tóch een hek moest komen om ze in de wei en uit de tuinen te houden! Bijzonder om dát mét het verhaal er achter te zien.

We zien dus géén gnoes, maar lopend door het bos dat bij het landgoed hoort zien we wel een eekhoorn, die helaas NIET blijft wachten tot ik een foto van hem( of haar) gemaakt heb.

We zien daar ook nog 2, wat grotere dieren

In een nest hoog op een afgezaagde boom zit een ooievaar te broeden. We zien dat alleen maar omdat er wat takjes op mijn hoofd vallen als ik onder die boom doorloop, een stukje verder kijk ik om hoog en zie het rommelige nest. Ná een tijdje wachten zien we ma (of pa) ooievaar even op om haar/zijn poten te strekken. De andere ooievaar (we nemen voor het gemak even aan dat dit de partner van de broedende ooievaar is) loopt verderop in een weiland.





*) Nu is de eigenaar Natuurmonumenten

**) De bizons, de lama’s en de gnoes mochten, na de dood van de eigenaar, door strenge bepalingen inzake het mond- en klauwzeergevaar  toen niet in Engeland worden ingevoerd. De hertog schonk de gnoes daarop aan de vereniging tot behoud van Natuurmonumenten en liet de bizons en lama’s verkopen.

2 gedachten over “Exotische dieren tot 1958

  1. Goede morgen Baars, Als ik het goed begrepen heb, was de oorspronkelijke situatie in Nederland op een landgoed dat van een Engelsman was, niet met name genoemd, die het geheel heeft nagelaten aan de hertog van Bedford ? Bijzonder dat dat kon in Nederland. Mocht ik fout zitten dan hoor ik het graag, Baars, Johannes

    Like

    1. Het gaat om landgoed Gooilust ( staat op het kaartje) het was een Nederlander, maar een nare man, met een naar verhaal, vandaar dat ik er daar niet op in ging. De man verzamelde exotische dieren en de hertog in Engeland was zijn vriend, die ook exotische dieren had, vandaar dat hij ze aan hem naliet.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s