Kroning en bevrijdingVoor het eerst sinds 73 jaar hebben de Engelsen weer een kroning!

Vandaag werden zowel Charles, als zijn tweede vrouw Camilla Parker Bowles gekroond.

De konings- en de koninginnekroon


Een hele happening vol met tradities maar, en dat had ik persoonlijk niet verwacht, met daarin ook “nieuwe” elementen. Zo was het bv de eerste keer dat bij een Engelse kroning een gospelkoor optrad en dat sommige officiële functies door een vrouw bekleed werden

Niet alle Britten zijn blij met deze koning; na de scheiding van Diana (zijn eerste vrouw) hebben veel Britten hem uit hun hart verbannen. Ik sprak Engelsen die bewust NIET gingen kijken.
Zelf heb ik een stukje van deze wereldse historie via t.v. meegemaakt.

Later op de dag ook meer historie, maar dan niet op t.v. maar in het ” echt “!

De bevrijdingsoptocht van 1945 werd, met de voertuigen de kleding én tulpen nog eens dunnetjes over gedaan: We Thank Our Liberators.

Met een foto achter de ruitenwissers als bewijs dat déze auto er écht bij was in 1945.

Behalve jeeps en andere legervoertuigen uit die dagen ook motoren, amfibievoertuigen in een lange stoet én vliegtuigen die overvlogen.

Een beetje gênant was, dat we speciaal kwamen kijken naar een kennis die als veteraan meereed in een van de voertuigen, en dat we die NIET konden ontdekken. We stonden bij een bocht, zagen alle voertuigen aankomen en voor ons de bocht nemen om op een groot veld te parkeren, niets kon ons ontgaan!
Alleen de grote amfibievoertuigen konden de bocht niet maken en reden rechtdoor
(die zagen we dus alleen van de voorkant)
Ik werd op mijn rug getikt en daar stond de veteraan! Hij had dus op/in een amfibievoertuig gezeten en liep nu terug naar het veld. Leuk hem nog even gezien te hebben (al was het dan niet zwaaiend in een voer(vaar) tuig!

Lang onderweg zijnde tulpen

gekleurde fluitjes om de stoet aan te kondigen

en een soldaat die lollies uitdeelt

Een bijzondere dag die ons niet alleen deed denken aan wat was : Queen Elisabeth en de Tweede Wereld Oorlog, maar ook aan de toekomst: King Charles en zijn komende tijd als monarch én de nu woedende oorlog in de Oekraïne.

2 gedachten over “Kroning en bevrijding

 1. Hoi Baars,

  4 en 5 mei, laten we niet vergeten-dagen, niet zozeer het verleden terug projecteren naar deze tijd, maar wel de consequenties trekken: nooit meer en dat volhouden tot de mensheid dat voelt is belangrijk, ik was er met twee dagen vlaggen, halfstok en heelstok. En dankbaar zijn op dit moment in een tijd dat de veranderingen alom plaatsvinden.

  En de dag dat Engeland een nieuwe koning kreeg, een sympathiek mens en een goede verstandhouding met zijn tweede vrouw, een prachtige en doordachte ceremonie, diep respect en voor de rest zien we het wel in de toekomst, Johannes+

  Like

 2. Een feest was het, te mogen en kunnen kijken naar de kroning van Charles en Camilla.
  Een voorrecht dat mij vergunt is en waar ik dankbaar voor ben.
  Vroeg moest ik er op zaterdag mijn bed voor uit en was desondanks toch nog bijna te laat. Jammer dat het in Londen een beetje regende, maar liet niemand, voor zover ik kon zien zich daardoor tot treurigheid verleiden.
  Zat ik op mijn troon en keek toe met koffie en en glas water. Geen kroningstaart, dat zijn we vergeten; een koekje van roomboter voldoet, maar kreeg ik niet en vroeg er ook niet om.
  Hier en daar tijdens de ceremonie kreeg ik kippenvel of waren het: goozepimpels? De herauten staande boven in die prachtige gotische kathedraal, gevuld met gasten op hun paasbest gekleedt Zo ook de nieuwe koning en koningin; de koningin in witte bruidsjurk, de koning in goudkleurig brokaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s