Niet vosbestendig.

Er zijn zoveel interessante mensen met interessante verhalen, daar lees je wel eens over, maar ik heb het geluk dat ik ze ook soms spreek; gewoon, “gewoon, in het wild”!
En, omdat ik iedere dag een blog bijhoud, schrijf ik er soms over (zonder de privacy van de personen te schenden)

Onlangs sprak ik met een man, laten we hem Sam noemen, die kippenboer bleek te zijn (ik ontmoette hem in een andere hoedanigheid en heb nooit geweten dat hij óók kippenboer was) Hij had een heel verdrietig verhaal toen ik vroeg hoe zijn weekend was geweest.
Niet zo best dus!
Een vos had bij zijn kippen huisgehouden. De vos had 15 kippen doodgebeten, een paar waren er meegenomen, maar de meesten lagen dood in het hok. Om in het hok te komen had de vos het kippengaas doorgebeten.

Het was de 2de keer sinds 20 jaar dat er een vos bij hem had huisgehouden!

Ik wéét dat een vos ook moet eten, maar waarom geen andere in het wild levende beesten? Géén dier dat door mensen gehouden, verzorgd en beschermd wordt, zou opgegeten moeten worden!

Ondanks bescherming (hekken, kooien, draden) zijn sommige wilde dieren zó slim dat ze toch de huisdieren weten te stelen, te doden of op te eten.

Verleden week betrapte ik een reiger, naast onze vijver met één van mijn vissen al in zijn bek. Hij schrok van me en wilde opvliegen, dat lukte niet zo snel met die enorm dikke vis in zijn bek; hij liet de vis vallen en vloog zelf weg.
Ik heb razendsnel mijn handen in de vijver gestoken en mijn natte handen onder de vis geschoven en die in de vijver laten zakken. Hij bleef lang liggen, maar zwom uiteindelijk weg. Het is nu een kleine week verder en hij leeft nog steeds!
(Onze andere vissen hadden niet zoveel geluk, na telling bleken er nog 8 over van de 22!)

De reiger kwam weer terug, maar nu ligt er ( behalve de lijnen) ook een (lelijk) net overheen. Het ziet er niet uit, maar we willen de door ons aangeschafte (huis) dieren beschermen!

We gaan verder met het verhaal van Sam; Hij was verdrietig, eens te meer omdat het zijn “kleurleggers” waren, die gedood waren.
? Kleurleggers?
– Kippen die gekleurde eieren leggen –
Eerlijk gezegd dacht ik dat ik in de maling werd genomen.
Ik weet dat er kippen zijn die witte  én kippen die bruine eieren leggen, en dat je dat aan de oorlellen van de kip kan zien (rode oorlellen- bruine eieren; witte oorlellen – witte eieren)*)

Eieren van kleurleggers, de laatste 4 van Marans

Maar kippen die blauwe, groene of rode eieren leggen? Fabeltje toch zeker?
Maar dat blijkt niet zo te zijn. Sam heeft kippen uit Amerika, Spanje, Wales, Italië, Frankrijk en Engeland, allemaal kleurleggers.
Dat wil zeggen: Sam had ze!

Hij vertelde me een en ander over de rassen, maar ik heb alleen de naam van de Marans onthouden, kippen uit een Frans vissersdorpje met dezelfde naam als de kippen !
Deze kippen leggen rode eieren! Sam heeft ook blauwe, groene en turquoise eieren.
Dat wil zeggen: Hij had ze.

Er komen nieuwe kleurleggers, zo vertelde hij, maar eerst worden de ren en het leghok beter beveiligd en nóg beter vosbestendig gemaakt.
*) Bruine eieren zijn meestal duurder omdat die eieren meestal iets groter zijn; de kip heeft meer voer nodig om die eieren te produceren, dus de ei kostprijs wordt iets hoger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s