Keramiek buitenexpositie: Ode aan de Natuur

In het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn exposeren t/m 4 juni 43 keramisten 100  kunstwerken.

Het  Bomenmuseum heette tot 2010 het Von Gimborn Arboretum  omdat het in 1925 door Max Th. von Gimborn werd gesticht.
Het heeft een oppervlakte van 27 ha. en maakte  van 1966 tot 2010 deel uit van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht. 

Het is een prachtige tuin waar nu dus tot 4 juni keramische werken in staan. Sommige kunstenaars hebben zich laten inspireren door een bepaalde plek, voor de andere kunstwerken heeft een speciale kunstcommissie een plek uitgezocht.

De rododendrons bloeien nog lang niet allemaal, maar de magnolia’s (vaak elders al helemaal uitgebloeid) staan hier nog, veelal in volle glorie. Sommige azalea’s pronken met hun bloemen, vaak in felle kleuren. Dat is vaak een mega toevoeging aan het keramische beeld dat er in de buurt staat/ speciaal is neergezet.

Er zijn  kleine en grotere waterpartijen; in één van de vijvers staan heel aparte  groene keramiek mannen met verrekijkers, hun benen zie je niet, die zitten onder water, maar….. een stuk verderop steken een paar groene benen boven het water uit (rijst de vraag waar is de rest van de groene man én heeft hij onder water een verrekijker?)

Aan de rand van het water staat een mega groot felblauw hert .Aan de waterkant bloeit nu de gele aronskelk; Verderop staat een voorzichtige gele azalea mollis bij een houten een houten glad afgewerkte stronk; prachtig taferelen

De wegwijzer wijst de weg naar de rododendrons. Als we die richting volgen komen we nog van allerlei keramiek werken tegen.

Onder een rododendronbosje ligt een mega groot(echt) gebroken ei.( van een gans, een zwaan?) Als we later een keramisch kunstwerk zien, waar ik een gebroken ei inzie, combineren ik de 2 foto’s.

Behalve de keramiekkunst, staan er ook beelden in de tuin, die er altijd staan, ook daar zijn bijzondere, in de omgeving passende kunstwerken bij.De magnolia’s bloeien nog uitbundig in allerlei kleuren en groottes, bij een enkele boom lijkt het of het sneeuwt, als een windje langs de blaadjes van de bijna uitgebloeide bloemen streelt.

Nog steeds onderweg naar de rododendrons zien we een imker, (geheel in wit beschermpak) hij is bezig met een beroker!

Eindelijk zien we rododendrons wél bloeien en daar vlakbij 2 keramiek figuren met om zich heen keramiek vlinders en vissen

Nu komen we bij een aparte krachtmeting: een knotwilg versus een keramiekhuisje.
Wie gaat het winnen? Zal het huis breken en de knotwilg overwinnen? Of laat de knotwilg zich temmen?  Om het te weten zullen we hier vaker moeten komen en de wilgen zien groeien.

Er zijn ook keramische beelden zonder sokkel, “gewoon” in het gras. Zo zie ik 3 poezen onder een boom zitten, een wereldbol in het gras liggen en een bijzonder soort fiets  staan. Een fiets waarop een vogel met takken in zijn bek ( zijn ogen zijn golfballetjes) zit.

Alléén naar kunst kijken lukt niet, de bomen zijn daar ook zo mooi;  Ik vermoed dat deze hele dikke Platanus x Hispanica, met prachtige gegroefde schors, heel wat meer jaren dan ik telt!
Er is ook een mooie levende boomstam mét kunst: heel veel kleine keramiekjes  rood, wit en blauw hangen aan de stam

Het pad langs een mega naaldboom met hangende takjes met lichtgroene uiteinden maakt de gang hierlangs bijna tot een sprookjeservaring. En wat te denken van een apart soort uitrustende “elf” gezeten op een sokkel? Of van die wit beeldjes op een “open plek” Sprookjesachtig.

Op sommige plekken ligt kleine stukjes gehakselde schors; ook daar staat soms keramiek op, zoals vazen, waarbij de sokkels boomstammen zijn.

Het beeld van een bijzonder magere man die, zo lijkt het, uitgeput op de grond ligt, spreekt mij bijzonder aan, maar de topper voor mij is toch wel het atletisch figuur om een sokkel gedrapeerd met op de achtergrond een bloeiende teer roze gekleurde azalea.

Behalve het hert en de poezen zijn er meer keramische beesten te zien; zoals een kunstwerk met heel veel ijsvogeltjes op takken. Misschien ook olifanten, zelf denk ik dat hier sprake is van Ganesha, een hindoegod met een olifantenhoofd ( god van wijsheid)

Op een sokkel staan tere beeldjes, een zwanger persoon en een klein, tevens blauw gekleed, figuurtje ernaast, ze zijn kennelijk met een laddertje op de sokkel geklommen
(Daar zit vast een verhaal achter)

Ook  het beeld van een mooie vrouw, met bijzonder hoofddoek spreekt me aan.

Een prachtige struik MOET ik fotograferen, gelukkig staat er een bordje bij zodat we nu weten dat het om een Clethra alnifolia gaat, de bloemen lijken op chrysanten, maar dan niet op een steel maar op een tak.

Tussen een vuurrode azalea staat een prachtig gevormd werk in zwart/grijs, het lijkt een beetje op een vaas.

Er is zoveel moois en bijzonders te zien dat ik blijf fotograferen

Kunst én natuur zijn in deze tuin prachtig verenigd!


Slechts één minpuntje: de koffiemachine kapot, ontdekken we na tig keer geld in het apparaat gegooid te hebben. Dus houden we het droog in het arboretum en rijden naar Doorn om daar op een terrasje wél een kop koffie te drinken en dan………begint het te regenen.
We hebben ( weer eens) geluk met het weer gehad en geniet onder een grote parasol van onze laatste slokken koffie.
Een TOP dag!

Een gedachte over “Keramiek buitenexpositie: Ode aan de Natuur

  1. Hoi Baars

    Hoi Baars, Wat mij al enige tijd opviel, is dat je de blog lardeert met explosief veel foto’s, wat je berichtgeving extra verdiept. En het tweede, dat er erg veel te zien is in de wijde omgeving, ketgeen natuurlijk erg fijn is voor het schrijven van je blog, daarom alleen leg je die bezoeken niet af, jullie interesse daarin is groot, dank voor die weldaad die jullie me bezorgen, liefs Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s