Koningsdag is in 1885 begonnen als Prinsessedag,

dat was ter ere van de 5e verjaardag van Prinses Wilhelmina.
Pas in 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag (in 1890 was koning Willem III overleden) gevierd.
De echte Koningsdag is dus pas op 2014 begonnen; toen op 26 april omdat de 27 ste april (verjaardag van koning Willem-Alexander) toen op een zondag viel. De koningen Willem voor “onze” Willem Alexander hadden géén koningsdag, maar wel een naam met een nummer erachter.

Sinds 16 maart 1815 is Nederland een koninkrijk; dat kwam toen soeverein *)(van 1813 tot 1815) vorst Willem zichzelf tot koning Willem I uitriep.
Deze Willem Frederik was geboren op 1772 als oudste zoon van Prins Willem V en prinses Wilhelmina van Pruisen; Hij werd de eerste koning van het Koninkrijk der Nederlanden; en dus Willem I Deze Willem trouwde met zijn volle nicht Wilhelmina van Pruisen
Hun oudste zoon Willem Frederik George Lodewijk( 1792-1849) erfde de troon, huwde met Anna Paulowna van Rusland en werd in 1840 koning Willem II.


Hun oudste zoon: Willem Alexander Paul, Frederik, Lodewijk (1817) werd koning Willem III. Hij huwde eerst met Sophie van Württemberg; zij kregen 3 zonen. Koningin Sophie stierf in 1877.
Daarna (in 1879) werd Adelheid Emma Wilhelmina Therese zu Waldeck und Pyrmont zijn tweede vrouw. (hij was 61, zij 21 jaar)
Samen met Emma kreeg Willem III één kind: Wilhelmina Helena Pauline Maria (1880).


Toen Willem III stierf 1890 waren zijn 3 zonen uit zijn eerste huwelijk al overleden. Zijn tweede vrouw Emma werd koningin-regentes voor de minderjarige Wilhelmina.
Emma met dochter Wilhelmina
Na Wilhelmina (de vrouwelijk vormnaam van Willem) werd haar dochter Juliana koningin en na haar troonafstand haar oudste dochter Beatrix.




Pas toen Beatrix afstand van de troon deed, kwam met haar oudste zoon Willem-Alexander, Claus, George Ferdinand, weer een koning op de troon.
Dat zou koning Willem IV gaan worden, maar Willem-Alexander ( mét streepje ertussen) besliste anders; de RVD maakte bekend: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is vanaf het moment van de abdicatie Koning Willem-Alexander.
En zo komt het dat aan de naam koning Willem mét een nummer aan zijn eind gekomen is. Wie weet krijgt Amalia ooit nog een zoon die Willem gaat heten en komt er toch nog een Willem IV (of wordt het dan een Willem-Alexander II?)
*) Willem Frederik was vanaf 1813 soeverein vorst van het soeverein Vorstendom der Verenigde Nederlanden. In 1815 nam hij de titel van koning aan!
Hoi Baars een indrukwekkend minutieus overzicht en volledig tot nu toe, johannes
LikeLike