
Sommige mensen zeggen dat je vogels niet het hele jaar moet voeren, alleen in de winter.
Ik volg voor dat soort dingen de mening van de Vogelbescherming (een organisatie die zich inzet voor in het wild levende vogels en hun leefgebied) :het hele jaar door vogels voeren!
Vogels kunnen zich niet overeten, als ze genoeg hebben stoppen ze.
Het argument dat je door te voeren, vogels zo “lui” maakt dat ze hun voer niet meer zelf kunnen zoeken, schijnt niet waar te zijn.
Door de vele bebouwing in Nederland zijn gronden met bessenstruiken en plekken met veel insecten verdwenen; er zijn bedrijven en huizen voor in de plaats gekomen.
In verstedelijkt gebied wordt aangeraden struiken en bomen met bessen neer te zetten én bloeiende planten te planten om insecten en dus ook vogels, te lokken.
Een birdfeeder met zaden of meelwormen kan het hele jaar door gevuld worden.

Onlangs las ik dat nu veel van de vogels die “eerdaags” gaan broeden (1 mei blog over) veel kalk nodig hebben voor hun eierschalen. Om ze te helpen kun je ze op vogelvoederplekken fijngestampte eierschalen geven!
Mensen voederen vogels op heel aparte manieren; op een voedertafel, in een pindakaaspothouder, maar ook in vetbollenhouders, in doorzichtige bollen, vogelhuisjes en nog veel meer.
Hieronder een kleine selectie foto’s van wat mensen zoal in hun tuin of balkon hebben hangen en staan én waarin vogelvoer zit (of heeft gezeten!)




Vogelpindakaas



vetbollen ( één mét muis) en vet met zaden in andere vormen



zaden, pitten en noten worden in allerlei vormen aan vogels aangeboden.

Zelf kopen we groot in: zaden en de meelwormen
In notentijd hebben we hazelnoten in de voortuin hangen. Noten die blijven hangen (ook eekhoorntjes komen erop af) pellen we en daarvan bewaren we ook wat voor de vogels.
We zoeken in de natuur walnoten, die we een paar maanden drogen ( leuk om te doen) en dan zelf eten én voor de vogels bewaren.
We hebben veel vogels in de tuin; in de voortuin kool-en pimpelmezen, soms een specht, bepaalde tijden (veel) spreeuwen, hout- en tortelduiven, eksters en kauwen.
In de achtertuin, een enkele merel, heel veel mussen, roodborstje en Vlaamsegaai en heel veel duiven en eksters. En allemaal eten ze. De Vlaamse gaai en de kauwen hebben een voorkeur voor de ongepelde pinda’s, de kool-en pimpelmezen voor nootjes en de vogelpindakaas.
De duiven eten alles wat op de grond ligt; ze scharrelen vaak onder de birdfeeder.
Het roodborstje eet alles, de enkele overgebleven aardappel (zonder zout) en de enkele keer dat er een in stukjes verkruimelde bruine boterham ligt, zien we de roodborst ZEKER!




Leuk om al dat leven in de tuin gade te slaan.
Hoi Baars, Dank voor dit ook weer prachtige overzicht, zelf ben ik te valgevaarlijk omdat in mijn eigen tuin te bewerkstelligen, maar zo kan ik er weer van genieten, Johannes
LikeLike