Plant en monnik

In onze tuin, naast de vijver staat de stinkende ooievaarsbek, een plantje waarover ik geleerd heb dat het onkruid is. Omdat het op een plek staat waar we niet bij kunnen, achter de vijver onder de berberis (prikheg met de buren) laten we het plantje staan. Het is een bodembedekker en staat daar niet in de weg.


[Onkruid is overigens een naam die mensen bedacht hebben voor plantjes die ze ergens NIET willen hebben]

De kruisvrucht lijkt op de snavel van een ooievaar, vandaar die naam (bij uitdroging opent de “snavel” zich en worden de zaadjes “weggeschoten”. Zo zaait het zichzelf uit. Het plantje staat al jaren op die plek naast de vijver.

Vandaag las ik dat stinkende ooievaarsbek een ouderwetse bijnaam voor dit plantje is, de “echte naam” is Robertskruid.

Dat vind ik prima maar ik wil dan wel meteen weten wie die Robert was. Dát stond niet in het artikel maar was ( natuurlijk) wel te vinden op internet.

De naamgever van het plantje blijkt Robert van Molesme (1024-1111) te zijn.

Een monnik, stichter van de Orde der Cisterciënzers  ( het eerste klooster werd gebouwd op een open plek in het bos van Cîteau (ten zuiden van Dijon) Vandaar de afgeleide naam!

Deze Robert was degene die in de 11 eeuw dit kruid als geneesmiddel aanbeval.
De plant werd gebruikt als bloedstelpend middel én om te desinfecteren.

Als je het blad wat kneust ruikt het niet prettig, vandaar vroeger de naam stinkende ooievaarsbek.
Die stank had ook iets goeds: het schijnt dat als je de gekneusde blaadjes over je huid haalt, dat zo’n lucht verspreid dat muggen je niet meer lekker vinden.

Nu ik dát weet, vind ik het wél jammer dat ik niet bij het plantje in de tuin komen kan want muggen weten me altijd te vinden. Stinkende ooievaarsbek zou een anti muggenmiddel voor me kunnen zijn.

2 gedachten over “Plant en monnik

    1. Ik heb muggenspul van de drogist!. Het ging meer om het feit dat je iets in je eigen tuin hebt staan waarvan je niet weet dat het een helende, of in dit geval, een mugwerende werking heeft! Als ik er beter bij kon had ik het zeker eens geprobeerd.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s