Opvang Oekraïners

Op 8 december vorig jaar blogde ik over de opvang van 150 Oekraïners in Huizen op een cruiseschip, nu ben ik in een dorp daarnaast gaan kijken, Blaricum.
Maandag a.s. krijgt het eerste Oekraïense vluchtelingengezin (dat al in de regio verblijft) daar een woonunit.

Blaricum is van oorsprong een boerendorp. Heden ten dage bestaat het grofweg uit 3 delen:
Het oude “boerendorp” (eerste vermelding van het dorp 1343) een “oude” nieuwbouwwijk uit de jaren’70 en een “nieuwe” nieuwbouwwijk, waar in 2003 mee begonnen werd en die nu “bijna” klaar is.

Tussen het oude dorp en de oude nieuwbouwwijk ligt een natuurgebied, (waar oa tot 1975 zandwinning plaatsvond) een omheind losloopgebied voor honden (300 x 300m), weilanden én een recreatiegebied met camping.

Verbindingsweg en fietspad tussen het Oude dorp en de Nieuwbouwwijk uit de jaren’70Op het recreatie gebied komt de opvang voor Oekraïners, die al in deze regio wonen, nu bij particulieren of in tijdelijke opvang.
Er zijn 59 woonunits (waar wielen onder kunnen zodat ze eventueel  verrijdbaar zijn) gebouwd. Het gebied is nu nog wat kaal, maar er komen struikjes en er kan zelf geplant worden. In de woonunits komen vnl mensen met kinderen ( ook samengestelde gezinnen)
Ze mogen maximaal 2 jaar in deze woonunits blijven.

Er zijn vrijwilligers die de Oekraïners wegwijs gaan maken en ze bijstaan. De meeste mensen die hier komen wonen hebben een baan wordt me verteld.

Ik loop er rond en probeer me een voorstelling te maken van hoe het hier zal zijn als hier mensen wonen, een klein Oekraïens dorp in Nederland.

Hoe de Oekraïners naar deze woonunits, dit grondgebied kijken, daarvan kan ik me geen voorstelling maken. Het zal te maken hebben waar ze hiervóór verbleven en wat ze “thuis” hadden, wat ze hebben meegemaakt, hoe ze hun land ontvlucht zijn en wie en wat ze hebben moeten achterlaten

Allemaal hebben ze een heftige tijd achter de rug. Ik kan alleen maar hopen dat ze, zolang ze hier verblijven, het (een beetje?) naar hun zin zullen hebben

Aan de enthousiaste vrijwilligers, waarvan een aantal de Oekraïners nu al begeleiden, zal het niet liggen; zij zijn er klaar voor. Geweldig dat er zulke mensen zijn en gemeenten die mogelijkheden zoeken én vinden om vluchtelingen (tijdelijk) te huisvesten.


Een gedachte over “Opvang Oekraïners

  1. Goede morgen Baars, Ik ontmoet via jouw blog de eerste gemeente die vooruitkijkend bezig is geweest en dit is het geweldige resultaat : een voorbeeld voor de rest van Nederland, waarbij ik dus een bepalende restrictie maak, dat ik het functioneren van de andere gemeenten niet kan beoordelen en dus niet mag veroordelen, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s