Redders van de hei

In Nederland is te veel stikstof en dat is slecht voor de natuur.
Planten die van stikstof houden, zoals bramen, brandnetels en bepaalde soorten grassen groeien hard en verdringen andere flora. De redders van stukken van de natuur zijn schapen! Zij eten heideverdringende planten zodat grote heidevelden kunnen blijven bestaan

Het Goois Natuur Reservaat (opgericht in 1932) heeft Drentse heideschapen (het oudste Hollandse schapenras van ruim 4.000 jaar oud) op een eeuwenoud heidelandschap geplaatst: de schaapskooi staat op de Blaricumse heide.

Daar was op 2e Paasdag een Open Dag met, voor de kleintjes, paaseieren zoeken.
Het was er enorm druk, parkeerterrein vol, auto’s langs de kant van de weg, fietsen tegen bomen. Hele families met opa en oma en (kleine) kinderen (sommigen toepasselijk met paashazenoren op

De lammetjes, wit en zwart, bruin, gevlekt of effen waren zowel in als buiten de schaapskooi; ze mekkerden en maakte rare sprongetjes: kinderen én volwassenen vonden het prachtig!

Alle schapen in deze kudde zijn ooien; sommige hebben horens anderen niet.( dát schijnt iets erfelijks te zijn)
De kuddes met herder (er zijn 2 kuddes met totaal 350 heideschapen) lopen in één jaar tijd de zes omliggende heiden af*)
De schapen eten 7 tot 8 uur op een dag; er verdwijnt dus flink wat “ongewenste beplanting”



Het is vrij druk; als we een tijdje naar de schapen met lammetjes gekeken hebben lopen we een stuk de hei op, hoe verder van de schaapskooi, hoe rustiger het is. De krentenbloesem begint net met bloeien.
Een prachtige bloeiende krentenboom staat in zijn eentje, in de hei tegen een bomenrand aan. Hij springt er echt uit, maakt een mooi plaatje!

Er is waarschijnlijk een route uitgezet, want we zien grote keien beschilderd met schapenkoppen op diverse plekken van de hei staan.
Ook zijn er andere borden met schapen; we zien een schaap met een mestkever en een bord met een schaap die lijkt de vleugel van een vogel te willen afknippen (dáár zit vast een verhaal achter)

De hei is niet overal toegankelijk er zijn stukken met een natuurlijk afzetting ( takkenbossen en stammetjes) geblokkeerd; hier moet de heide herstellen.
De vroegere leemkuilen zijn met gaas afgezet, mét bord met uitleg.


Als we bijna terug bij de schaapskooi zijn zien we dat ook kinderen de massa “iets” te massaal vinden: Een klein pukkie met gele laarzen en een geel regenjasje aan staat een eind van zijn familie af, roepen heeft weinig zin, hij blijft “even dáár rondkijken”; een meisje is een eind van het mensen- en schapengebeuren alleen met een voetbal aan het spelen. Een klein ventje heeft een ijsje gekregen en staat met zijn rug naar de schapen, te likken.
Er zijn ook kinderen die de schapen fascinerend vinden, niet in de schaapskooi, wel “veilig” achter gaas buiten (mét hazenoren op haar hoofd)

Er waren GNR medewerkers die info over de schapen gaven, menigeen heeft weer wat bijgeleerd; wij ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s