Christelijke “vrije” dagen

Nederland is van een oorsprong een Christelijk land; de oudste getuigenissen van het Christelijke leven in Nederland zijn een vijftal grafstenen met Christelijke symbolen uit de 5e en 6e eeuw (aangetroffen in Maastricht)
Niet alle Maastrichtenaren waren omstreeks die tijd Christenen! Dát blijkt uit een vondst daar van Merovingische graven*)

Het Christendom bleef in Nederland overigens tot de 7e eeuw beperkt tot de steden, het platteland bleef grotendeel ongekerstend.

Na de kerkscheuring in 1054 (Grote Schisma) werd de Christelijke Kerk in tweeën gesplitst in de Rooms-Katholieke Kerk en de Oosters-orthodoxe Kerk. De meeste mensen in West-Europa waren toen katholiek en in Oost-Europa orthodox.
In de Middeleeuwen was in Europa vrijwel iedereen christelijk.

Vanuit die Christelijke grondslag heeft Nederland (nog steeds) 8 van haar 11 Nationale feestdagen.

Nieuwjaarsdag: zondag 1 januari 2023

Goede vrijdag: vrijdag 7 april 2023

 2 dagen met Pasen (eerste en tweede paasdag): zondag 9 en maandag 10 april 2023

Koningsdag: (heden ten dage) donderdag 27 april 2023

Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei 2023

Hemelvaartsdag: donderdag 18 mei 2023

2 dagen met Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag): zondag 28 en maandag 29 mei 2023

2 dagen met Kerstmis (eerste en tweede kerstdag): maandag 25 en dinsdag 26 december 2023

Een nationale feestdag  betekent NIET dat je recht hebt op een vrije dag!
Dat de Rijksoverheid een dag een erkende nationale feestdag noemt wil niet zeggen dat er een wettelijke bepaling bestaat dat het een vrije dag moet zijn, dát laat de Overheid aan de werkgevers zelf over.

Goede Vrijdag, de dag waarop de terechtstelling van Jezus wordt herdacht, is zo’n dag waarop de meeste scholen gesloten zijn, maar veel bedrijven niet.


beeld Wim Delvoye

De vrijdag vóór Pasen  wordt “goed” wordt genoemd, omdat de kruisdood van Jezus, voor iedereen die gelooft dat Jezus de zoon van God is, de verlossing van zonden impliceert. [ bron Taalbank]

Volgens cijfers van het CBS was in 2020 in Nederland 54% (15 jr of ouder)  van de Ned. bevolking niet gelovig, 5% moslim, 20% katholiek, 15% protestants en 6% hing een andere godsdienst aan.

Steeds meer (niet Christelijke) stemmen gaan op voor  een flexibel feestdagenbeleid (vlgs vakbond FNV  komen steeds meer werknemers om een “feestruildag” vragen)

Het vraagt wat planning en flexibel denken van werkgevers om één en ander mogelijk te maken, maar het lijkt me méér van deze tijd dan klakkeloos iedere gelovige én niet gelovige zo’n Christelijke feestdag als Goede Vrijdag en Hemelvaartsdag op te dringen.

Werkgevers zoals Unilever (ca. 2.500 mens personeel) stapte al over op een flexibel feestdagenbeleid (met veel positieve reacties vanuit het personeel). Medewerkers mogen bij Unilever 3 nationale feestdagen ruilen voor andere feestdagen.

Vrije dagen wil iedereen wel, maar wanneer en waarom? en wie bepaalt dat?
Misschien is de tijd gekomen om de Christelijke Feestdagen bij de Christenen te laten en andere gelovigen én niet gelovigen hun eigen “feestdagen” te laten bepalen, misschien
moet er “gepolderd” worden om dát vast te stellen.

*) De Merovingische dynastie dankt haar naam aan Merovech een koning van de Salische Franken omstreeks het jaar 480. 





Een gedachte over “Christelijke “vrije” dagen

  1. Hoi Baars, Gelukkig hoef ik mij niet meer druk te maken over vrije dagen, dat zijn ze allemaal. Overigens deed ik dat ook niet toen ik nog werkende was , ze waren er en ik vierde ze of beleefde ze of beide, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s