Een Natura 2000 gebied

Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden, waar planten én dieren die in Europa bedreigd zijn in hun natuurlijke omgeving beschermd worden om de biodiversiteit te behouden. In een Natura 2000 gebied mag niet zoveel stikstof neerslaan dat het leefgebied wordt aangetast.

Nederland is klein en dichtbevolkt, in een land zoals Frankrijk zit veel meer ruimte tussen landbouw- en natuurgebieden én omdat de natuurgebieden veel groter zijn dan in Nederland wordt de kritische depositiewaarde *) minder gemakkelijk overschreden.
13,3% van het landoppervlak van Nederland is Natura 2000 gebied. Er zijn ruim 160 Natura 2000-gebieden in Nederland, samen hebben ze een oppervlakte van ruim 2,2 miljoen ha. ongeveer 85% is water, de rest land. 

Gisteren waren wij in een Natura 2000 gebied: Het Groene Kruispunt Nuldernauw (onderdeel inrichtingsplan Veluwerandmeren)Het gebied tussen Strand Horst en Strand Nulde, tussen de A 28 en de dijk van Flevoland.

Als je op de A 28 rijdt, even vóór afslag Ermelo en je ziet de grote witte fiets aan de kant van de weg, dan ben je er!

Hier is het natuurbehoud gericht op de grote karekiet, de roerdomp, de otter, de ringslang en de snoek. 7 oktober vorig jaar begon men met de aanleg; en op 8 december werd de vogelkijkhut geplaatst mét de gevlochten wilgenschermen.

In de wilgenschermen zijn openingen gemaakt zodat je, lopend naar de vogelkijkhut, een blik kunt werpen op het water gebied daarachter en de vele watervogels
Wij zagen alleen een eenden echtpaar op een nest.

Naar wat ik begrepen heb komen er nog 2 onderwaterbossen met boomstammen en takken in het water aangelegd. Een  gunstig klimaat voor schelpdieren en macrofauna (ongewervelde kleine dieren)

Om een idee te geven wat er hier allemaal gebeurd is; er werd 50.000 m2 grond afgegraven om een rietmoeras te maken. Grond die overigens wel weer hergebruikt gaat worden om de wegen in de wijk Harderweide**) op te hogen.


Bij natuur denk ik aan oorspronkelijk, iets dat er “altijd” al was, zulke “natuur” heeft Nederland niet meer, al onze natuur is aangelegd.
In 1871 werd de laatste boom uit het laatste Nederlandse oerbos, Beekbergerwoud (bij Apeldoorn) gekapt. De mens heeft “nieuwe natuur” gemaakt om planten en dieren te beschermen, om te kunnen recreëren en om de natuur te laten fungeren als groene longen

Nieuw aangelegde natuur is wel mooi, maar (nog) vrij kaal, het heeft tijd nodig én de intocht van de dieren om “natuurlijk” te gaan lijken.*) De KDW is de hoeveelheid stikstof in mol per hectare per jaar waarboven verslechtering van de kwaliteit van de natuur niet op voorhand is uit te sluiten

**) Duurzame nieuwbouwwijk in HarderwijkEen gedachte over “Een Natura 2000 gebied

  1. Hoi Baars,

    Mij is opgevallen, dat je blogs met meer foto’s zijn opgeleukt en +daar bedoel ik mee indringer geworden. Deze is daar weer een pracht voorbeeld van en ze volgen een wereldwijde stroming de natuur in de wereld te verbeteren en/of te onderhouden. Het programma Love Nature is erg interessant om dat te bekijken, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s