Bottende takken

Achter ons huis, in de gemeentegrond staan bomen die,op dit moment, knoppen hebben, bomen die bloeien en leilinden, waarin nog geen groen puntje te zien is.


Hoe zou de knoppenstaat van de bomen in het bos nu zijn?
Niet zo spectaculair als een op uitkomen staande magnolia hier in de gemeentegrond, maar ook een boom of struik die bottend is kan een mooi zijn.

We rijden naar de Treek, een voor publiek opengesteld landgoed (gemeente Leusden, prov. Utrecht)  Het landgoed ligt aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug

Als we net de auto uit zijn en lopen te stappen zie ik een lariks, waarvan de zachte naaldjes al in kleine groene toefjes te zien zijn.

Deze enige naaldboom, die in de winter zijn naalden laat vallen, staat tussen nog kale loofbomen en enkele grotere grove dennenbroers (die alleen hoog in de lucht naalden hebben) zachtjes met de wind mee te waaien.

De bomen zijn nog grotendeels zwart/bruin/grijs, weliswaar met knoppen, maar met nog weinig kleur. Struiken daarentegen hebben al knoppen, sommige lichtgroen, andere wit/roze.
Van die aanblik worden we vrolijk: de lente gaat weer doorzetten; er komt weer kleur in de bossen.Helaas is het weer minder vriendelijk; het begint zachtjes te regenen.
We lopen door.
We moeten wel, want de auto staat aan de andere kant van de Treek dan waar we nu zijn.
Schuilen is geen optie, de bomen zijn kaal en zullen druppels doorlaten

Het is echt Jantje-huilt-Jantje-lacht-weer. We zien geen regenboog, maar de zon schijnt (zwak) én het regent. Fotograferen is geen optie meer ( ik wil “droge” foto’s); we gaan doorstappen tot aan de auto.

Als we richting Maarssen rijden, besluiten we bij droog weer een terrasje te pakken.
Inderdaad is het, als we bij Maarssen zijn, droog.
We stoppen bij de Reynart  (een restaurant waar sinds 2017 de familie Vos de scepter zwaait).

De terrasverwarmers zijn niet aan, dat is ook niet nodig, het is niet koud (we zitten overdekt, mocht het toch weer gaan regenen) De sticker mét voetzolen “Wacht hier” zit op een aparte plek van de terrashaard!
We hoeven niet lang te wachten voor we cappuccino’s kunnen bestellen.
Ze smaken goed!

In de Treek, zo zijn we van plan, komen we nog een keer terug, iets later in het jaar, om te zien hoe groen het geworden is!

Een gedachte over “Bottende takken

  1. Hoi Baars, Een fantastisch overzicht wat de natuur ons te bieden heeft . Je begrijpt dat ik er blij van word, waar mee ik in het bijzonder de door jullie gemelde magnolia noem. Hij staat met rood/roze bloemen in mijn voortuin , alleen bloemen en geen blad , Eerst pracht en praal en nu openen langzaam aan de knoppen met het blad, als een soort bescherming. Ik heb naast de magnolia een pracht struik, ik geloof dat het een hortensia is en die komt al aardig in bloei en de ervaring die jullie in het bos hebben gehad, doet ons de lente zien komen, een terugkerend wonder, elk jaar weeJohannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s