Vogelwetens(w)aardigheden(9)

Als lid van de Vogelbescherming komen veel vogelnieuwtjes tot mij. Af en toe noteer ik iets “opmerkelijks” om dat “ooit” te delen.
NU is weer zo’n deelmoment

Dat de koekoek genoemd is naar het geluid dat hij maakt (onomatopee) wist ik. Wat ik niet wist dat de duivel ook koekoek genoemd werd. Zeker in het Engels kennen we de uitdrukking “to be cuckoo” zijn, wat betekent “achterlijk” of “maf” zijn.

Er zijn ook uitdrukking als “Dank je de koekoek” en” loop naar de koekoek”.
In deze betekenissen is koekoek de duivel!
Het blijkt dat men vroeger de naam van de duivel niet wilde uitspreken en een vervangende naam voor hem verzon, zoals koekoek.
Waarom geen vink of kraai maar een koekoek? Het blijkt dat dit komt omdat de koekoek in de Oud-Noorse mythologie een, aan de God Thor gewijde vogel was, men zag destijds overeenkomsten tussen Thor en de duivel (bron : Onze Taal)

Reigers kunnen enorm veel (dun)poepen én, omdat ze veel vis eten en er dus veel visresten in hun poep zitten, stinken ze erg. De uitdrukking “Schijten als een reiger” betekent: dunne poep (diarree) hebben.

Fazanten komen oorspronkelijk uit Griekenland; ze vliegen liever niet, ze rennen liever dan dat ze vliegen. Als ze al vliegen staan ze binnen 100 meter weer op de grond, Ze slapen (roesten) het liefst in groepen
fazantenhaan

Op fazanten wordt, door erkende jagers met jachtvergunning gejaagd, in de periode van 15 oktober tot en met 31 januari fazantenhaan; op de fazantenhen (ivm broedperiode) wat korter, nl tot en met 31 december ( die periode is dan meteen het culinaire wildseizoen)


De meeste roodborsten vertrekken in de winter naar het zuiden ( Scandinavische roodborsten komen dan hier) voor ze vertrekken komen ze ongeveer 5 gr vet aan  ( meer dan 1/3 van hun lichaamsgewicht) Zodoende kunnen ze 36 uur achter elkaar door vliegen.
Een roodborstje wordt gemiddeld gemiddeld niet oud (2 tot 3 jaar)

De oudste roodborst ooit, gedocumenteerd in Nederland bleek, doordat hij geringd was, 20,5 jaar!


Een fuut heeft zich zo aangepast aan het water dat hij bijna niet op het land kan lopen, zijn poten zitten zover naar achteren dat hij geen evenwicht om te lopen heeft.
Als, in de paartijd, futen elkaar willen versieren duikt hij of zij  onder om een waterplantje voor haar/ hem te halen ( het verschil tussen mannetje en vrouwtje is niet te zien)

Als je het moeilijk vindt om vogels in een vogelboek te vinden dan is “De gewiekste vogelgids” geschreven door Nico de Haan misschien iets; alle vogels zijn ingedeeld op kleur, gedrag, vorm en leefgebied.
Er leiden dus meerdere mogelijkheden naar de gezochte vogel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s