Nationale Pannenkoekendag

Vroeger aten de mensen vaak pannenkoeken op de dag aan het einde van de Vastentijd.
In die tijd mocht je namelijk geen eieren, melk en vetten eten, en dát zit nu net in pannenkoeken. Daarom aten mensen vroeger nadat de 40 dagen vasten af waren gelopen waren pannenkoeken.

Nu is de Nationale Pannenkoekdag een initiatief van Koopmans en Tefal en bestaat sinds 2007; het wordt op de derde of vierde vrijdag van maart gehouden. Het is de dag, zo las ik nu dat dat basisschoolleerlingen door heel het land pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt.

Het schijnt dat tegenwoordig de meeste mensen van een pannenkoek met stroop houden (81%), met poedersuiker 68% en tenslotte met spek 56% van de pannenkoek etende Nederlandse mensheid.
Natuurlijk heb je nog veel meer soorten pannenkoeken, zo herinner ik me de St Hubertus pannenkoek op de Veluwe mét wildragout!

Wel weet ik dat bij het bakken van pannenkoeken hier in huis, bijna altijd de eerste pannenkoek mislukt, hij ligt dan op omgekeerde deksel op het warmhoudplaatje en is tegen de tijd dat deze opgegeten kan worden, hard!

Pannenkoekenbakken kan met boter én/of olie, het kan met volkorenmeel of boekweit meel en met melk of met sojamelk (havermelk?)

Ik las dat de meeste mensen 3 á 4 pannenkoeken per keer eten. (ik denk dat dat alleen voor volwassen mensen geldt, want kinderen eten er meer, is mijn ervaring)

Een opmerkelijk weetje: Eén op de drie Nederlanders eet meer dan 1x per maand pannenkoeken en 89% van de mensen geeft de voorkeur aan eigen gebakken pannenkoek.
( lekkerder dan in een restaurant? en/of lekkerder dan de voorgebakken pannenkoeken in een supermarkt in de koeling?)

Tenslotte nog even dit: het wereldrecord pannenkoek bakken staat op 17 minuten voor 80 pannenkoeken.

Fijne Nationale Pannenkoekdag!


Een gedachte over “Nationale Pannenkoekendag

  1. Goede morgen Baars, vandaag dus pannenkoeken dag, voor mij geld, dat elke dag pannankoekendag is, want ik gebruik ze als lunch en dat zijn er altijd twee en , jawel, met stroop! Het zijn dus voorgebakken pannenkoeken, maar ik ben het eens met het merendeel van de eters, dat eigen gemaakte lekkerder zijn, maar daar wil ik me niet aan wagen, valgevaarlijk en dan pannenkoeken bakken. Overigens zijn ze best te eten, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s