Chinese tuinen in Baarn

Ooit (eind 18e eeuw) wilde een rijke koopman, die zijn geld verdiend had met de handel met Oost Azië drie buitenplaatsen in Baarn bouwen. Twee kwamen er ook daadwerkelijk, vóór de bouw van de derde buitenplaats was het geld op. Die derde kwam er dus niet.

De buitenplaatsen  Canton en Peking kwamen er wel. De gebouwen zijn rond 1900 gesloopt;
( ” De slaapvertrekken van Peking waren alleen via een buitentrap te bereiken en de verwarming werkte niet goed“) er zijn “nieuwe” villa’s gebouwd, ook een groot deel van de tuin werd bebouwd.

In 1915 liet de toenmalige eigenaar van Huize Canton een overtuin (tuin aan overkant van een weg)  met wintertuin (overdekte ruimte waarin planten en kleine (kuip)bomen konden overwinteren) bouwen.


Onlangs las ik (bij de tandarts) in een plaatselijke krant dat het NIET goed gaat met de wintertuin: “….om een faillissement af te wenden heeft B&W Baarn opnieuw besloten de huur niet te innen en de energierekening van de komende 3 maanden te betalen.”

Lichtpuntje: De eigenaar van Bomencentrum Nederland (gelegen net buiten Baarn) schijnt wél heil te zien in het exploiteren van deze wintertuin, misschien komt er dus een nieuwe mogelijkheid om dit prachtige gebouw te behouden!

Zo’n berichtje is voor mij dan een reden om daar weer eens een kijkje te gaan nemen vóór er misschien dingen gaan veranderen.[In febr.2018 schreef ik al een blog over een bezoek aan dit Cantonpark en wintertuin]

Het park was kaler dan ik dacht, niet omdat het winter is maar veel struiken (“ongewenst” groen) en ook bomen blijken al in 2020 te zijn weggehaald voor een opener karakter) leuk voor de omwonenden die nu wél het park in kunnen kijken maar, als je als bezoeker het park ingaat, kun je NU in één oogopslag zien dat het eigenlijk nog maar een klein park is
( nieuwe aanplant moet het park in de toekomst weer groener maken, zo las ik)

Er ligt nog wat sneeuw op schaduwrijke plaatsen, maar ook daar bloeit al wat, ik zie een begonia met rode bloempjes maar ook een  bloeiende sierappel; de rotte appeltjes liggen onder de struik, maar de bloemetjes aan de struik bloeien al rood.
Een grote woudreus met prachtige doorgroefde stam staat majestueus in het gras

De wintertuin, nu een Rijksmonument, is nog steeds even prachtig als ik me herinner, zoveel glas, zo’n mooie vorm (wel rommelig als je naar binnenkijkt)

De bloeiende toverhazelaar staat “uitgelicht” in de zon, een geel plaatje!
De colonnade heb ik gefotografeerd op de achtergrond van een geel bloeiend struikje dat in een waterplas (gesmolten sneeuw?) staat, waardoor de colonnade ook in het water reflecteert.
De klimplanten langs de pergola hebben al kleine groene blaadjes!

Het (voor mij) nieuwe, uit metaalplaten waarin met laserstralen ruimtes zijn weggesneden waardoor een bladerhek is ontstaan. is misschien wel toepasselijk, maar wel wat opzichtig.

Als we de tuin bewonderd hebben besluiten we ook even naar de Pekingtuin ( nu bezit gemeente Baarn)  te gaan; het is vlakbij
Niet te vergelijken met de Cantontuin (minder begroeid, meer gras) maar desalniettemin toch leuk om weer even te zien.

Kleine bomen zoals de  Pinus Wallichiana en de Wollemia Nobilis maar ook hoge bomen met een veld krokusjes ertussen. Niet alleen natuur hier, ook speelattributen en dus toen wij er waren, veel moeders met spelende kinderen. De Pekingtuin heeft weinig Chinees meer en is meer een gemeentepark, terwijl de Cantontuin mét zijn grote glazen wintertuin een chique kijkje in de tuin van het vroegere rijke leven in Baarn geeft
In een hoge boom zien we ook een vleermuiskast.

Het koetshuis van de villa is nu een “kunsthuis” gevestigd; er staan aan weerskanten van een dikke boom, 2 grote muzikanten uit hout gesneden.
De witte muziekkoepel heeft een dominante uitstraling in dit park (ooit stonden we hier op het grasveld te luisteren naar een muziekuitvoering) Naast de muziekkoepel is een Chinees restaurant, waar een heerlijke lucht vandaan komt.

We beëindigen onze Baarnse-tuin-toer met een bezoek aan een Baarnse gebakskraam, die al 25 jaar op dezelfde plaats staat; we nemen wat lekkers mee!

Een gedachte over “Chinese tuinen in Baarn

  1. Goedendag Baars, Dit draagt bij tot het instant houden of opwaarderen van ons erfelijk goed in Nederland, eens te meer omdat deze beelden niet de enige waren die ooit voorbij kwamen. Petje af, Baars (en lief) Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s