Voedsel van het land

Aardappels staan, in Nederland, al generaties lang op het  Nederlandse menu, maar er schijnt een verschuiving te zijn; at vroeger bijna iedere Nederlander elke dag aardappels, nu is dat “nog maar”(gemiddeld) 3,5 keer per week.
Ook  schijnen aardappels een van de meest verspilde etenswaar (in Nederland) te zijn

Aardappels blijven 2 tot 4 weken houdbaar: langer in een donkere, droge, koele ruimte (schuur, kelder)

Van oorsprong komt de aardappel uit Peru; ze vieren daar op  30 mei nog steeds Día Nacional de la Papa (Nationale Aardappeldag)

Door anonieme zakken (vastkokers en kruimige) in de supermarkten zijn we vergeten dat er een grote diversiteit aan aardappels bestaat.Bij (o.a.) AardappelenBezorgen.nl en vaak ook op een markt, kun je aardappels met namen bestellen!

Vroeger werden alleen jonge aardappels piepers genoemd, tegenwoordig noemen sommigen alle formaten aardappels “piepers”

Veel groenten zijn lekkerder als er een nachtvorst overheen gegaan is; van boerenkool is het algemeen bekend, minder bekend is het van spruitjes (ze kunnen tegen temperaturen van – 15 graden)

Na een vorstnacht wordt de smaak van spruitjes wat zoeter omdat zetmeel omgezet wordt in suikers (om de spruiten te beschermen tegen de kou)

Spruitjes groeien aan een, van oorsprong, mediterrane inheemse plant, die in de 5e eeuw naar Europa kwamen en rond 1200 in de buurt van Brussel werden gekweekt, vandaar de Engelse naam : Brussels Sprout .

Er bestaan ook paarse spruiten

De zwaarste spruit ooit gemeten woog 8,3 kg (GB) en de langste spruitplant werd 2,8 m (VS)

Nu de Coronapandemie gezakt is en we weer “alles mogen” kan er ook weer met de handen gegeten worden. Niet dat ik het ooit zou willen (ik ben een mes en vork type)
De behoefte aan echt contact met de gerechten, zoals taco’s en stoofgerechten waar je met brood in kan dopen, schijnt groot te zijn, restaurants spelen in op het feit dat “met handen eten nu weer mag”.

Handen eetregels:
Breng niet het bord naar je hoofd, maar juist andersom.
Het beste  kun je voedsel eten met je vingertoppen en duim.
Lik nóóit je vingers af (onhygiënisch en onsmakelijk om te zien)
Eet nooit met je linkerhand (onreine hand is sommige landen)

Landbouwweetjes:

* Nederland is, ná de VS de tweede grootste landbouwexporteur van de wereld.

* Toch zijn we als land zijn voor voedselconsumptie verre van zelfvoorzienend; De huidige Nederlandse consumptiebehoefte is groter dan ons landbouwareaal aan voedsel opbrengt.
( vlgs Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)
We hebben de import van voedsel nodig! (Voor de huidige Nederlandse voedselconsumptie is 3,34 miljoen hectare landbouwgrond nodig, terwijl Nederland slechts 1,82 miljoen hectare landbouwgrond heeft)

*75 % van ons voedsel komt uit het buitenland. Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie, ook granen en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s