Ethische kwesties*) (5)

(Bijna) iedereen heeft een moreel kompas. De een heeft andere morele waarden dan de ander. Soms kan een mens in verwarring worden gebracht: Is dát wat we (de Overheid, de maatschappij) doen, juist? Ben ik het wel eens met dit voornemen/deze wet/ deze regeling?Soms ligt de grens niet zo duidelijk.

Deze keer gaat de ethische kwestie over het vaststellen van de WOZ waarde en het eventuele bezwaar van een inwoner hierop.

Er zijn bureaus die adverteren dat ze (gratis) bezwaar kunnen maken tegen  door uw gemeente vastgestelde WOZ waarde.
Zoals in deze advertentie:

Weinig mensen weten dit
Als gevolg van een te hoge WOZ-Waarde betalen Nederlanders elk jaar honderden miljoenen euro teveel aan belastingen doordat de hoogte van de WOZ-Waarde automatisch wordt bepaald en dus geen rekening houdt met jouw specifieke omstandigheden. Laat je niet afschepen. Wij maken gratis bezwaar voor woningbezitters. Als het bezwaar gegrond is, betaalt je gemeente onze kosten op grond van het wettelijk stelsel. Indien het bezwaarschrift door de gemeente wordt afgewezen, dragen wij de kosten van de procedure.In een blad van een gemeente de reactie hierop:

“Dit (zo’n advertentie) klinkt mooi, maar het leidt tot hogere kosten voor u als belastingbetaler en voor de gemeente. Deze bureaus krijgen vergoedingen als het bezwaar wordt toegekend. Zij kunnen hier tot wel € 650,- per bezwaar aan verdienen. Deze kosten worden betaald door de gemeente en worden dus opgebracht door alle inwoners. De totale kosten kunnen daarbij oplopen tot meer dan€ 50.000,-  per gemeente.”

De WOZ moet door de gemeente (of door hen ingehuurd bureau)  op de juiste waarde worden vastgesteld. Als dat NIET het geval is, is er dus “ergens” een fout gemaakt en moet dat worden rechtgetrokken.
Maar is het oproepen tot geen bezwaar maken via commerciële bureaus niet een burg te ver? Het is toch aan de bezwaarmaker HOE hij of zij bezwaar wil maken?
Dat het de gemeente dan geld kost lijkt me voor de gemeente zélf een goede motivatie om de WOZ waarde metéén GOED vast te stellen.

Wat wél  juist lijkt, is het gemeenteadvies om éérst contact op te nemen met de gemeente, zodat er gekeken kan worden of er een fout gemaakt is, die dan herstel kan worden, alvorens formeel bezwaar te gaan maken.

*) Ethische kwestieblogs maak ik, niet om er een antwoord op te krijgen, maar om de lezer zelf te laten nadenken (zoals ik ook gedaan heb toen ik zo’n kwestie hoorde of las) over zijn/haar eigen morele waarden en hoe de grens daarvan ligt.
Een gedachte over “Ethische kwesties*) (5)

  1. Hallo Baars,

    Alleen al het feit bezwaar te maken is voor mij een drempel om het te doen en de motivering blijkt dus te stoelen op verdienen, waar iedereen zelf verantwoordelijk is. De opmerking van jou eerst de gemeente te benaderen spreekt van gezond verstand, ik zie wel hoe het loopt,Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s