Zelkova

Ooit zag mijn lief een bonsaiboompje en werd er verliefd op.
De eerstvolgende verjaardag kreeg hij van mij een bonsaiboompje (ik geloof dat ik hem bij de Ikea had gekocht) Mijn lief bleek een liefhebber én stak tijd en aandacht in het boompje.
Het boompje leefde een aantal jaren totdat we in één jaar nog al láng op vakantie gingen.
Vrienden zorgden voor de planten, die allemaal maar een enkele keer per week water nodig hadden. De bonsai had meer aandacht nodig en is onze vakantie nooit meer te boven gekomen.
Een paar maanden later liet hij AL zijn blaadjes vallen en stierf.

We waren een tijd zonder bonsai, totdat mijn lief een advertentie zag over een bonsai familiebedrijf; begonnen in 1896 in een kleine kas met “gewone” planten. Toen in de jaren “60 begonnen werd met de import van bonsai boompjes naar Europa, was dit bedrijf het eerste in Europa dat commercieel betrokken was bij de bonsai import. Het bedrijf zit nu in Harmelen en je kunt het bezichtigen.
Dus wij er heen.
Een geweldig bedrijf met leuke, behulpzame mensen

U snapt het al; mijn lief werd wéér verliefd en koos een Zelkova (Japanse iep) Er werd meteen ook een bonsai pot met schaal bij gekocht én een verzorgingsset (aparte mest en speciaal schaartje)

Mijn lief was trots op zijn bonsai als een aap met zeven staarten.

In onze vakantie ging deze bonsai logeren bij zoon- en schoondochter die zelf ook een bonsaiboompje hadden óf de bonsai ging mee.

Hij leeft al vele, vele jaren, is inmiddels verpot in een grote echte bonsai pot met schotel die, het zal u niet verbazen, in Harmelen werd gekocht.

Gisteren gingen we een bomentuin in de buurt bezoeken. De bomen zijn weliswaar kaal, maar de stammen en takken zijn nu goed te bekijken. Om de stammen heen staan velden vol sneeuwklokjes en narcissen We zien ook een uitbundig bloeiende groene beukenstruik


En we zagen in deze tuin een Zelkova serrata staan.
Geen bonsai ( bonsai is Japans voor geplant in container), maar een gigantische boom met een omtrek van bijna drie meter.
Een boom met een schilferende bast.

Hier lazen we dat in Japan het fijnnervige hout gebruikt wordt om meubels te fineren. Het schijnt dat deze boomsoort in een Japanse tempeltuin ontdekt werd door de negentiende eeuws verzamelaar, fysioloog en zoöloog Karl von Siebold (1804- 1885) en dat het heden ten dage nog steeds een zeldzaam voorkomende boom in Europa is.

Leuk om de grote broer van onze bonsai Zelkova te hebben gezien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s