Ooit een bokkenwagen

Onlangs las ik dat taalkundige Wim Daniels “iets” schreef over een cabriolet.
Hij had pas gehoord dat het woord af kwam van bokkenwagen!

Ik ben gek op taalweetjes en heb Wim Daniels hoog zitten, dus ik ging zelf op onderzoek uit (er stond niets meer over de bokkenwagen dan dat éne zinnetje)

Cabriolet is een leenwoord uit het Frans en komt oorspronkelijk van het Latijn; caper = bok
Veel van de vroegere bokkenwagentjes schijnen een dakje te hebben gehad, dat naar achteren geschoven kon worden, vergelijkbaar met het dak van het latere rijtuig en de nog latere opendakauto, dus: cabriolet.



Cabriolet had dus (na bokkenwagen) eerst de betekenis van een rijtuig (1824) en vanaf 1929 werd het woord ook gebruikt voor een auto met een opvouwbaar dak.

Onze ervaring met een cabriolet was

één week, op vliegvakantiereis naar Madeira (autohuur inclusief)
Op het vliegveld stond de man van het autoverhuurbedrijf op ons te wachten; hij nam ons mee naar buiten waar vóór de deur van het vliegveld 2 auto’s stonden, waaronder één Suzuki Jimmy.
Ik zag hem en was verliefd “Wat een leuke auto”
De autoverhuurman reageerde meteen ”Do you like that one better? Ons antwoord was yes, waarop hij in zijn andere zak de sleutels van Jimmy pakte en ons die gaf.
De mensen na ons zouden deze krijgen, maar allebei de auto waren in dezelfde klasse, dus als we deze wilden kon dat!

Helaas was het best fris die week in Madeira.
Toch deden we de top eraf en reden een tijdje zonder.
Koud, maar we genoten, van het eiland, van de auto met de openview én van het huis op palen waarin we sliepen!

Nu ik toch bezig ben met “cabrioletverhalen” : ik ken iemand wiens cabrioletkap er op de snelweg afwaaide; gelukkig veroorzaakte dát geen ongeluk. Wél moest er een nieuwe (dure) kap apart voor dát autootje gemaakt worden.

Dan wat algemene cabrioletweetjes:
Door de UV straling veroudert de invouwbare/opklapbare kap van huidige cabrioletten en is de levensduur van zo’n kap ongeveer 12 jaar.



Nog iets waarmee rekening gehouden moet worden: een cabriolet moet, als je hem machinaal wil laten schoonmaken in een “aparte” wasstraat; de zogenoemde lappenwasstraat (behoud van het dakje)

Verder las ik nog dat  een “bokkenwagen” ook de naam was van een vroegere zware fiets met dikke pijpen/buizen. Ook wel een “gaspijpenfiets” genoemd.
 In 1905 won Louis Trousselier in de Tour de France vijf etappes, hij deed dat (zoals Jan Janssen het noemde) op een bokkenwagen

Een gedachte over “Ooit een bokkenwagen

  1. Hoi Baars, Waar haal je het vandaan, maar daar heb je jezelf ook in getraind en natuurlijk ook talent, al was het alleen maar je liefde voor woordweetjes. Weer puik in orde Baars, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s