Winterwandeling Rhijnauwen

In Theehuis Rhijnauwen *) (Bunnik) zijn (gratis) verschillende wandelroutes te verkrijgen; één daarvan is de seizoenswandeling (4 km)
Het is februari dus we lopen de winterwandeling.

Er zijn diverse aparte bruggetjes, die we over moeten gaan, ook over de Kromme Rijn, vroeger een belangrijke vaarroute, nu een rustig riviertje met een jaagpad (ooit liepen hier paarden (of mensen) die boten voortrokken.

Helaas zien we nergens in of bij het water de ijsvogel ,een metallic blauw soort vogel (vandaar de naam ijs=staalblauw- vogel) die hier (volgens de folder) regelmatig te zien zou moeten zijn. Wel zien we veel geriefhout staan ( jammer dat we nu geen bezemsteel nodig hebben)

Het eerste dat op deze route opvalt zijn de sneeuwklokjes; heel veel. Overal in het bos zijn hele velden met sneeuwklokjes, maar ook naast de sloten en op het gras, en op het terrein van het Landhuis Nieuw Amelisweerd **).

Dat “nieuw” is maar betrekkelijk want het landhuis is gebouw rond 1700 en wordt nu nog, opgedeeld in appartementen, steeds bewoond. In één van de bijgebouwen van dit landhuis woonde ooit actrice, zangeres en ambassadeur van het Wereld Natuurfonds (volgens de wandelgids)

Behalve de sneeuwklokjes staan hier meerdere planten in bloei; de narcissen staan nog in de knop, maar zijn al wel geel, de forsythia bloeit weliswaar “voorzichtig” maar er zijn al gele bloemetjes te zien. De struik die wel felgeel en volop staat te stralen in de winterzon  is de kornoelje.

Tussen alle dorre bruine bladeren vallen de speerdistel  en de Italiaanse aronskelk  met hun groene bladeren en aparte vorm behoorlijk op.

Er staan hier ook bunkers, de meeste gruwelijk beklad (dat heb ik met de foto’s vermeden)
Er staat zelfs een bunker op een soort eilandje (geen idee waarom juist dáár)

We horen een specht en zien in de kleine heggetjes enorm veel mussen en tussen de dorre bladeren scharrelen merels. Veel mezen “schieten heen en weer” door de lucht.
In het water zien we een prachtige nijlgans, die speciaal voor ons even de wallekant op klautert (helaas wel aan de overkant)

De koeien staan dan wel binnen maar mét open deur; de landbouwmachines staan wel in de kou. Bij de boerderij is een stalletje waar verse boerenlandmelk te koop is.

Het leilinde pad is prachtig en zal “straks” mét bladeren nóg mooier zijn. Nu, zonder bladeren, zijn de vormen prachtig te zien.

Narcissen tussen de waterkant en het pad en in de ritselende bladeren een aparte houten bank om even uit te puffen, als het nodig is

De zon schijnt als we terug zijn op het beginpunt, dus het terras op om  koffie te drinken.

We zitten aan de achterkant van het door architect G. van der Gaart  in 1924 ontworpen houten Theehuis áán de Kromme Rijn.

Hout, omdat het theehuis werd gebouwd binnen één van de verboden kringen van Fort Rhijnauwen.
Toen de forten nog een militaire functie hadden moest het schootsveld in een straal van 300 meter om het fort vrij zijn. Het ministerie van Defensie kon, bij oorlogsdreiging, zonder inspraak of vorm van proces alle houten gebouwen binnen de kring af laten breken


Een leuke winterwandeling, zeker aan te bevelen
Er zijn er meer: ook een theehuiswandeling van 1 km en een Waterliniewandeling van 5 km

*) De naam Rhijnauwen is vermoedelijk afgeleid van het vroegere woord “auwen” = natte weide gronden langs de Rijn.

**) De naam Amelisweerd is ontstaan toen ridder Amelis uiten Werde het waard in leen kreeg en er een ridderhofstad bouwde. Toen ridder Amelis stierf werd het landgoed door zijn zonen in drieën gedeeld: 2 delen vormen nu het huidige OUD Amelisweerd en het derde deel vormt nu Nieuw Amelisweerd.

Een gedachte over “Winterwandeling Rhijnauwen

  1. Goede morgen Baars,

    Wat een heerlijke wandeling laat je me zien , op mijn manier, vanuit mijn stoel achter de PC kan ij in alle rust genieten van wat ik voor een klein deel waarneem door de voorruit, want in het grasveld voor mijn huis bloeien de gele krokussen en de Magnolia staat in de knop, genieten dus ! Allen maak je me nieuwsgierig, want wt is geriefhout, ik kan me er iets bij voorstellen maar laat me graag verrassen. En wie is de zangeres en ambassadeur van het natuurfonds ? Voor de rest : Fantastisch Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s