Vogelraamstickers

In een publicatie las ik iets over vogels die zich “te pletter” vliegen tegen ramen en dat het slim is, om tegen die ramen waar dat kan gebeuren, vogelstickers te plakken.

Gelukkig gebeurt dat niet tegen onze ramen (wel ooit één keer een zachte klap, met een even versuft zittend vogeltje dat kort daarna weer wegvloog)

Nu stond er in de Volkskrant een stuk over deze raamstickers.
Stel dat u zo’n raamsticker nodig heeft, gekocht hebt en die opplakken wil, op welke kant van het raam zou u die sticker plakken?

Geloof het of niet maar daarnaar is onderzoek aan de  William & Mary Openbare Onderzoeks Universiteit in Williamsburg, Virginia, USA gedaan. De resultaten van hun bevindingen (met 72 zebravinken)* zijn gepubliceerd in Peerj (wetenschappelijk tijdschrift over onderzoek in de biologische en medische wetenschappen)

In Amerika (misschien hier ook wel) worden 2 soorten raamfolie voor de vogelraamstickers gebruikt. De 2 merken gebruiken verschillende kleuren en lichtgolven om de vogels (op tijd) af te schrikken.
Dit effect blijkt verloren te gaan als de stickers aan de binnenkant van het raam worden geplakt!

Niet dat er géén vogels meer tegen het raam vlogen, bij de ene soort folie was het 40% minder, bij de andere soort 47% minder vogel/raambotsingen (het helpt dus wel maar niet afdoende)

hoogbouw USA en Nederland

Amerika heeft veel wolkenkrabbers, waar naar schatting 100 miljoen vogels zich jaarlijks te pletter tegen vliegen. Deze wolkenkrabbers staan vaak op de route van de trekvogels (vogels worden ook aangetrokken door het licht dat de ramen uitstralen)

Stickers plakken dacht ik dus meteen, maar…………….. Nu ik weet dat alleen de aan de buitenkant geplakte stickers effect hebben, begrijp ik ook dat er weinig wolkenkrabbersbewoners buiten hun raam gaan hangen (als die al zover open kunnen) om zo’n sticker te plakken.
De krant schrijft dat veel bewoners van torenflats/wolkenkrabbers e.d. het ook te duur vinden om dat te laten doen.
Waarbij ik dan denk: de ramen moeten toch ook ééns aan de buitenkant worden schoongemaakt, zou iemand die dát doet ( bij een wolkenkrabber – een industrieelklimmer of alpinist) dan niet een paar vogelstickers kunnen/mogen/willen plakken?

De Vogelbescherming hier in Nederland geeft de suggestie om stickers te gebruiken ( oa op de ramen van hoge flatgebouwen) van een nieuw, onlangs ontwikkeld folie. Ook deze moeten uit de buitenkant van het raam geplakt worden; ze filteren echter UV licht, wat tot gevolg heeft dat het menselijk oog de sticker(s) nauwelijks ziet.

Een onderzoek dat in Polen gedaan is, waar dit nieuwe folie op bushokjes geplakt wordt, wijst uit dat aanzienlijk minder vogels zó tegen de glazen bushokjes vliegen ( In Polen vliegen ca.1 miljoen vogels per jaar zich tegen ramen te pletter)

Ik keek even op internet bij verschillende aanbieders van vogelraamstickers, zowel gekleurde als silhouetstickers. Een enkele keer staat er “ Geschikt voor binnen en buiten” en soms “Plakken aan buitenkant van het raam” maar bij de meeste aanbieders stond er niets bij!

U weet het nu; stickers aan de buitenkant plakken als u vogels wil redden!*) alle zebravinken hebben het experiment overleeft; 1 meter voor raam was een mistnet gespannen om ze op te vangen

Een gedachte over “Vogelraamstickers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s