Februari NU

De naam van deze 2de maand van het jaar NU is afgeleid van het Latijnse woord februare  dat reinigen betekent.
In de Romeinse tijd was februari de laatste maand van het jaar; daarin werden reinigingsoffers gebracht.[De oudste versie van de Romeinse kalender telde 10 maanden beginnend bij maart; vandaar de telling sept.7, okt.8, nov.9, dec.10]

In de 7e eeuw vóór Christus werden er door de Romeinen 2 maanden aan het jaar toegevoegd; die de namen januari (Janus= God  van begin en eind) en februari ( Februus= God van purificatie; reiniging) kregen.

Februari was dus toen de laatste maand van het jaar. Daar een schrikkeldag verrekend moest worden werd dat op de laatste maand van het jaar gedaan; in februari dus.

Nog later in tijd werd januari de eerste maand van het jaar en februari de tweede maand!

Halverwege Februari zijn de koudste nachten van het jaar

Op 16 februari 1956 noteerde men in Uithuizermeeden min 26,8 graden, een record laagste temperatuur voor februari!


We zijn nu in begin februari 2023 en gisteren maakte ik een wandelingetje en wat foto’s van vroege lente uitingen.

Er waren uitbundige gele narcissen te zien, maar ook nog dorre grassen en planten met ingedroogde zaaddozen En bijna overal waar een stuk gras lag waren molshopen te zien, soms erg veel. De wurmen, het voedsel van de mollen, kruipen met de koude dieper de grond in; de mollen er achteraan; diepere holen gravend, dus meer verplaatsbare aarde komt naar boven!

Vrolijk, duidelijk zichtbare paarse krokussen zijn nu te zien, maar ook  dicht op de grond: kleine paarse dovennetels; geel, nog bijna dicht, hoefblad en madeliefjes met hele korte steeltjes.

Piepkleine witte en roze bloemetjes in bomen, dikke harige magnoliaknoppen en helleborussen met meestal hun kopjes naar de grond gericht.
Ook echtpaar zwaan laat zich zien, samen op de kant of samen in het water; vandaag zien we alleen maar echtpaartjes!


Wie weet wat de maand februari ons nog brengt (er zijn mensen die denken dat de Elfstedentocht deze maand nog gereden kan worden) maar wat er ook gebeuren gaat, deze foto’s bewijzen het; de lente wilde dit jaar op 4 februari al doorbreken!


Tenslotte nog 2  gezegdes met de maand februari erin:

Is Februari zacht, dan brengt de lente vorst bij nacht
                                      

en

Ligt de wind in februari stil, dan komt hij zeker in april

Een gedachte over “Februari NU

  1. Goede morgen Baars,

    Ik kom haast niet meer buiten, maar achter glad zie ik de krokussen uit de grond komen en mijn magnolia staat in de knop. Hoezo klimaatverandering ? De huidige verandering doet ons (soms) het ergste vrezen, maar we vergeten gemakshalve dat we al enige tijd zitten op deez aard en er zijn al aardig wat ijstijden geweest, dus klimaatveranderingen ook ? In ieder geval krijg ik van jou, Baars, een uitvoerig verslag hoe de vlag er op dit moment, NU, in de natuur er bijstaat, waarvoor dank. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s