
Op de Kerkbrink is MuseumHilversum gevestigd in het vroegere Raadhuis naast de Grote kerk, in het hartje van Hilversum.*)
Vanaf 14 januari t/m morgen, 5 febr. wordt de World Press Photo Exhibition 2022 er georganiseerd.


De winnaar van deze tentoonstelling werd deze keer gekozen uit 4.066 fotografen uit 130 landen die 64.823 foto’s hadden ingezonden.
Dit jaar is er gekozen voor een nieuwe selectiestrategie; de expositie is verdeeld in 6 regio’s.

Amber Bracken, een Canadese fotografe won met haar foto de Kamloops Residental School.
De Kamloops Residental School was één van de meer dan 130 kostscholen Canadese kostscholen die in de 19e eeuw (tussen 1870 en 1997) werden opgericht om inheemse kinderen te assimileren. In totaal werden hier meer dan 150.00 kinderen gedwongen heen gezonden. Veel van de kinderen op die scholen kregen te maken met fysiek geweld en seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en ziektes en stierven aan de gevolgen daarvan.
In 2021 werd er bij de kostschool een massagraf ontdekt met ruim 200 ongemarkeerde graven van kinderen.
De inheemse gemeenschap Tk’emlúps te Secwépemc hing kinderkleding op aan kruizen om hiermee de kinderen die gestorven zijn te herdenken. Amber Bracken maakt er de winnende foto van.
India (Senthil Kumaran)
In India is de Bengaalse tijger een bedreigde diersoort, er leven er nog maar 3.000 in het wild.

In dorpen aan de randen van de beschermde tijgergebieden wonen inheemse gemeenschappen die van veeteelt, bosbouw of landbouw leven, daardoor krimpt het leefgebied van de tijgers. Als tijgers in het leefgebied van mensen en vee komen, soms mensen en/of vee zelfs doden, leidt dat tot conflicten.
Oekraïne
Een standbeeld van Lenin, in het Cherminots park in Kotovsk (Oekraine) is in de nacht van 8 op 9 dec 2013 onthoofd door ultra nationalisten.


Een man staat op 15 april 2014 op wacht bij het stadhuis (bezet door separatisten ) van Slovyansk (Oekraine)
Nigeria (fotoSodiq Adelakun Adekola)

In Nigeria worden nog altijd leerlingen door Islamitische groeperingen (om zich te verzetten tegen het Westerse secularisme) en gewapende bendes (om snel aan losgeld te komen) ontvoerd
Volgens de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari zijn meer dan 12 miljoen kinderen hierdoor ( voornamelijk meisjes) getraumatiseerd en bang om naar school te gaan
Egypte ( Rehab Eldalil)
Bedoeïenen wonen al eeuwenlang op het schiereiland Sinaï en worden al vele jaren gediscrimineerd,; ze worden gezien als collaborateurs omdat ze tijdens de Israëlische bezetting van de Sinaïwoestijn (1967 tot 1982) ervoor kozen te blijven en hun land te beschermen. Bedoeïenvrouwen worden in Egyptische media vaak gestereotypeerd.
De fotograaf, activist, maakt al 15 jr actief onderdeel van deze gemeenschap
Het gefotografeerde project gaat in tegen deze stereotypen met portretten van vrouwen geborduurd en gedrukt op stof door de vrouwen zelf.


De mannen uit de gemeenschap hebben bijgedragen aan dit project door handgeschreven poëzie.


Brazilië
Protest tegen stuwdam in Pará, middenin het Amazoneregenwoud

Deze tentoonstelling bevat stuk voor stuk indringende verhalen. Persoonlijk vind ik dat een persfoto grotendeels zélf het verhaal moet vertellen
Van buiten is het museum oud (ontworpen 1881) en imposant met de brede trappen aan weerskanten, van binnen is het museum modern van vorm en ruim opgezet; fotowerk komt daar, mede door het licht, prachtig tot zijn recht.



Vanuit het museum zijn de Spijkerpandjes te zien (waar de kachel-hoefsmederij van familie Spijker ooit was gevestigd: rechter huisje uit 1770)
Door een smal museumraam is een stukje van de Grote Kerk te zien ( het eerste kerkgebouw werd in 1629 door brand verwoest, in 1766 werden de herbouwde toren en kerk wederom door brand aangetast en ook in 1971 werd de kerk door brand verwoest en weer herbouwd en in 1977 weer in gebruik genomen)
Een bijzonder museum dat ooit het Regthuis was, van waaruit Hilversum werd bestuurd
*) Ik beschreef al eerder fototentoonstellingen in dit museum.