Hazelkaters en -poezen

In de voortuin staat een boom die nu al een maand lang gele katjes draagt; de hazelaar.

Eerst woeien de katjes met de wind mee, toen woeien er veel af en lag de hele tuin vol met die bruin/gele wurmachtige sliertjes.

De katjes die, na de stormen nog aan de boom hingen werden alsmaar geler, soms zag ik daar ook een wolk van geel stuifmeel af komen.

De plant(boom) is éénhuizig; mannelijk zowel als vrouwelijk. De langwerpige katjes zijn de mannelijk bloemen Maar, omdat mannelijke en vrouwelijke niet gelijk bloeien kan het stuifmeel van de hazelkaters niet terecht komen op de hazelpoezen van dezelfde plant/boom.

Een andere plant/struik/boom moet dus de boom bevruchten om in september hazelnoten te krijgen

Het ene jaar hebben we er veel meer dan het andere jaar. In heel veel  noten zit dan een klein gaatje:  de hazelnootboorder. Dat snuitkevertje legt een eitje in de noot als de wand nog zacht is, de larve boort zich later door de wand naar buiten.

Ik las onlangs dat ook dat behalve de noten ook de mannelijke katjes gegeten kunnen worden (gedroogd en gemalen tot poeder) Dit poeder is  te gebruiken als toevoeging van beslag van desserts, bij yoghurt en smoothies (niet zelf geprobeerd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s