Vogelwetens(w)aardigheden (8)

Als lid van de Vogelbescherming komen veel vogelnieuwtjes tot mij. Af en toe noteer ik iets “opmerkelijks” om dat “ooit” te delen.
NU is weer zo’n deelmoment

Nederland heeft 99,9 miljoen kippen!

Sinds eind vorige eeuw broeden ook mandarijneenden in Nederland; ze komen oorspronkelijk uit Oost-Azië. De mandarijneenden hier zijn waarschijnlijk nazaten van de ooit ontsnapte mandarijneenden uit watervogelcollecties in Europa!Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kraaien gezichten kunnen onthouden!


Er is zelfs gebleken dat ze deze informatie aan elkaar door kunnen geven; een hele groep kan het gezicht van iemand die één hunner kwaad gedaan heeft,  herkennen!

Wat kraaien ook kunnen is stoplichten “begrijpen” Ze leggen op drukke kruispunten hun noten op de weg, zodat auto’s erover heen rijden en de noten openbreken. Het blijkt dat ze de noten “klaarleggen” als het stoplicht op rood staat (bij groen vliegen ze snel weg en bij weer rood licht halen ze hun kapotte noten weer op!)

Vogels blijken een systeem te hebben om warmteverlies in hun poten te voorkomen.

De aderen waar door het (warme) bloed van hun hart naar de poten stroomt liggen vlakbij de aderen waarin het (afgekoelde) bloed naar het hart stroomt. Zo wordt het “koude” bloed vast een beetje vóórverwarmd, terwijl het “warme” bloed juist wat afkoelt. Wetenschappers noemen dit systeem ook wel het “wondernet”.

Canadezen ganzen (gewicht van ongeveer 8 kilo ) spanwijdte van ca. 170 cm) hebben nogal eens “botsingen” met vliegtuigen; doordat ze vaak in grote groepen vliegen. Omdat het flinke vogels zijn kan dat serieuze gevolgen voor het vliegtuig hebben.


In de jaren tussen 1990 en 2019 hebben er in de Verenigde Staten 1815 botsingen tussen Canadese ganzen en vliegtuigen plaatsgevonden.
In Nederland worden ganzen ”regelmatig” gevangen (en vergast) of afgeschoten om vliegbotsingen te voorkomen.

Ganzen in het algemeen zijn geen graag geziene gasten, ook niet bij boeren. Ganzen eten namelijk ongeveer een pond gras per dag én hebben een snelle spijsvertering; dát maakt het overgebleven gras eten voor koeien minder smakelijk!

Staartmezen leven in grote groepen van soms meer dan 300 soortgenoten. Als de broedpoging van een paartje mislukt wordt een ander broedpaar (in hetzelfde leefgebied) door hen geholpen (sociaal gedrag)

Een gedachte over “Vogelwetens(w)aardigheden (8)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s