Harderwijk,Marius van Dokkum

Ooit, spittende in de genealogie van onze familie, kwam ik een voorvader tegen, geboren omstreeks 1666 in Harderwijk. Verder terug gaan in onze familiegeschiedenis lukte me niet.

Voor mijn broers verjaardag schonk ik hem (en mezelf) een trip naar de plek van onze voorouders. Met een stadshistorische gids wandelden we door Harderwijk, de eerste stad van de Veluwe (1231 kreeg Herderewich stadsrechten)

We hoorden dat de stad een universiteit had (van 1648 tot 1811) dat er vanaf 1814 het Koloniaal Werfdepot voor het Oost-Indisch Leger was geweest én dat van 1909 tot 1996 Harderwijk een garnizoensstad was geweest

Helaas was het huis en zelfs de straat van onze voorouder al lang verdwenen, maar interessant was deze Harderwijkdag wel!

In 2015 waren we wéér in Harderwijk, dit keer om het Stadsmuseum te bezoeken. Er was toen een tentoonstelling met werken van Marius van Dokkum, een bijzondere schilder, die je een geschilderde scene laat meebeleven. Ik werd zijn schilderijen ingetrokken en zag elke keer iets nieuws.

Onlangs las ik dat in 2018 het Marius van Dokkummuseum geopend werd:
Het enige geregistreerde museum van een levende kunstenaar! Gevestigd in de “snijkamer” van  de vroegere Harderwijkse universiteit.  Dit historische pand is nu, na een grondige verbouwing het Marius van Dokkum museum.

Ik kénde één tak van zijn werk met de scenes, geen vrije plek op het doek, vaak druk en met veel humor. Nu zag ik hier, dat hij ook portretten schildert,

stillevens en landschappen

Een geweldig museum mét sfeer, “gewone” toiletten, maar ook een beschilderde “nep “w.c.deur; pijpen en een wastafel in een “verborgen” hoekje en ronde geschilderde tafrelen alsof het borden op een schouw zijn. Kortom een museum met karakter.

En… door de van Dokkum boefbeschilderde kluisjes om de tassen en jassen van bezoekers in te doen


De humoristische doeken zijn geweldig, gewone mensen in alledaagse (of minder alledaagse) situaties. Door een nare nare ervaring (oplichting) heeft van Dokkum ooit besloten van zijn humoristische werk nooit iets weg te doen. Het is er dus nog allemaal.

Via een bepaald procédé kan een gespecialiseerd bedrijf uit het Noorden des lands, met de schilders goedkeuring, reproducties maken, waarvan sommigen ook in de winkel verkrijgbaar zijn (75 jaar kleurecht)

Schilderij “Beste reizigers” is in compositie en lichtval geïnspireerd op de Nachtwacht van Rembrandt, maar dan een taefreel in de “huidige ” tijd.[ Marius van Dokkum heeft dit schilderij hier, op de atelierzolder in zijn eigen museum geschilderd)*)

Sommige schilderijen zijn niet alleen grappig, maar ook aandoenlijk

En dan dalen we (een andere) trap af om in de winkel met Marius van Dokkumspullen te komen en vragen we waar we in de buurt koffie kunnen drinken( thuis hangt al een van Dokkum kalender 2023)

Brownies&downieS wordt ons geadviseerd, een klein stukje lopen van het museum. Een uiterst waardevolle en lekkere tip; vrolijke sfeer, licht en luchtige gelegenheid met heerlijke koffie en mooi opgediend lekkers, geserveerd door bijzondere, blije mensen.

Een aanrader! Zowel het museum als de horecagelegenheid!


Marius van Dokkum museum
Academiestraat 7
Harderwijk
openingstijden: dins- t/m zondag 10.00 17.00 uur
museum jaarkaart geldig


*) Eén dag in de week schildert de schilder in zijn eigen museum

Een gedachte over “Harderwijk,Marius van Dokkum

  1. Hoi Baars

    Een bijster goed overzicht met veel foto’s doet bij mij de vraag opkomen : hoe doe je toch ? Schitterend zoal het eruit komt. En leuk bij mij hangt een ansichtkaart van onze zoon Marco met dr voorstelling van het schilderij, waarop de organist achter in de kerk net door zijn plafond is gezakt, we hebben er bij ontvangst hartelijk om moeten lachen. Leuk dat samenvallen van 2 ervaringen, dank Baars, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s