Een kwaadaardige bacterie

Kleine, eencellige organismen die je met het blote oog niet kunt zien die overal in je lijf kunnen zitten, dát zijn bacteriën

Bij een bezoek aan de mondhygiëniste zag ik op de leestafel een folder liggen over één van deze kwaadaardige organismen; nl de porphyromonas gingivalis, een veel te mooi klinkende naam voor een bacterie die zich via het tandvlees door het hele lichaam kan verspreiden.Het begint met  parodontitis (= tandvleesontsteking) maar kan zich door het hele lichaam verspreiden en oa. hartziektes, Parkinson en diabetes veroorzaken.

Naar een mondhygiëniste ga je (word je verwezen) omdat de mond beter (dan je zelf doet/kan doen) schoongehouden moet worden. Tandplak en tandsteen moeten voorkomen of indien aanwezig verwijderd worden. Ik las dat één derde van alle mensen last heeft van zijn/haar tandvlees!

Tandplak is een biofilm, een laag micro-organismen omgeven door zelfgeproduceerd slijm dat zich vastgehecht aan een oppervlak. Biofilm op de tanden is de hoofdoorzaak voor cariës (tandbederf), periodontitis (tandvleesontsteking) en tandverlies!

In de folder las ik dat porphyromonas gingivalis zelfs een oorzaak kan zijn bij de ziekte van Alzheimer*), één van de (nog) grote mysteries in de geneeskunde.

Thuis las ik op de side van the New Scientist dat de heersende hypothese is dat de ziekte van Alzheimer ontstaat uit een gebrekkige controle over eiwitten en dat het bewijs zich begint op te stapelen dat de functie van amyloïde-eiwitten wel eens de afweer tegen bacteriën kan zijn.

Met name de bacteriën die tandvleesaandoeningen veroorzaken krijgen veel aandacht, omdat het bekend is dat tandvleesaandoeningen een belangrijke risicofactor zijn voor de aandoening.
New Scientist:
Bacteriën die een rol spelen bij tandvleesaandoeningen zijn al eerder gevonden in de hersenen van overleden alzheimerpatiënten. Tot nog toe was het echter niet duidelijk of deze bacteriën de ziekte veroorzaakten, of dat ze de hersenen binnendrongen doordat de aandoening het brein beschadigt.

Er wordt veel onderzoek naar gedaan en het feit dat verschillende (onafhankelijk van elkaar) laboratoria op één lijn zitten geeft goede hoop dat er een doorbraak komt.
New Scientist:  Een vaccin voor tandvleesaandoeningen zou fijn zijn – maar als het ook de ziekte van Alzheimer stopt, zal de impact hiervan enorm zijn.

Terug naar de folder bij de mondhygiëniste: hierin word tegen de kwaadaardige bacterie de guided biofilm therapy aanbevolen: een volkomen pijnloze behandeling, die eerst d.m.v. kleuring de biofilm zichtbaar maakt. Door het zichtbaar maken kan de biofilm door de mondhygiëniste volledig worden verwijderd.

Tijdens het lezen van de folder (in de wachtkamer)  word ik binnengeroepen :

Ik ben weer aan de beurt om met het Airflow apparaat behandeld te worden.
Het is ook nu weer even schrikken als ik, mét veiligheidsbril op voor het eventueel rondvliegende poeder, mijn tanden paars en roze zie kleuren: werk aan de winkel voor de airflow én de bedienende mondhygiëniste. Ik hoef niets te doen, alleen met mijn mond open te liggen én in het vervolg nóg beter te poetsen.

Het doet inderdaad géén pijn, maar om deze reinigingssessie als een “welness-belevenis” te bestempelen zoals de folder suggereert gaat me te ver, véél te ver.

Een andere “belofte” van de folder: Geen pijn 100% levensvreugde wordt maar half waar gemaakt, inderdaad geen pijn, maar al dat gelees over wát die porphyromonas gingivalis kan veroorzaken heeft me wel een beetje down gemaakt.

Maar straks thuis, ná de koffie (slecht voor je tanden, goed voor de troost) komt die levensvreugde wel weer terug

Een gedachte over “Een kwaadaardige bacterie

  1. Hallo Baars,

    Eén ding is zeker, alles wat met tanden en kezen en tandartsen te maken had, is mijn grote angstfactor geweest in mijn jeugd. Nu heb ik dat niet meer, omdat ik een kunstgebit heb, maar net als jij Baars, moet ik toch elke keer dat ik weer iets daarover lees een knijp in mijn buik voelen. Maar dat is snel over, gelukkig. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s