De geboorte van Jezus.

Vóór de kerstdagen waren we bij een kerststalletjestentoonstelling in de (katholieke) Sint Ansfriduskerk in Amersfoort.

In december 2019 bezochten we deze kerk ook om een kerststalletjestentoonstelling te zien
Toen waren er 250 verschillende kerstgroepen uit allerlei landen, van allerlei materialen (van een aantal liet ik u in een blog (27/12) foto’s zien)

Deze keer waren er “slechts” 100 kerstgroepen plus  de verzameling van de vroegere pastoor Schuurmans. Hij verzamelde Santons (gemaakt in de Provence ; Santon betekent “kleine heilige”) kerstbeelden uit Frankrijk  

De pastoor was ooit gestart met het tentoonstellen van zijn eigen kerstgroep in de zaal náást de kerk. Later kwamen daar kerstgroepen van parochianen bij. Toen het er teveel werden voor de zaal, is de tentoonstelling verplaatst en voortaan in de kerk gehouden. Ik denk nu voor de 36 of 37ste keer (door Corona 1 of 2x afgesteld)

Pastoor Schuurman schonk zijn kerstgroepverzameling, na zijn dood, aan de kerk. Zijn kerstcollectie bestaat niet alleen uit alleen Maria, Jozef, de koningen, de herders en het kindje, zij kregen gezelschap van Provencaalse volkstypes uit het dagelijkse leven: zoals een bedelaar, een scharensliep, moeders met kinderen, een molenaar, een postbode en nog veel meer “gewone” mensen: het hele dorp loopt uit om getuige te zijn van de geboorte.
Elk jaar worden deze beelden in een andere setting tentoongesteld.

We zagen deze keer onder andere kerstgroepen uit Zaïre, Nepal en Vietnam – Noord Italië, China, België

én een aparte interpretatie van de geboorte van Jezus: een borduurwerkje met knoopjes uit Nederland.

Tijdens de openingstijden van de tentoonstelling zijn er af en toe muziekoptredens; toen wij er waren, was er een koor dat kerstliederen ten gehore bracht.

Een bijzondere sfeer in deze kerk met beeldjes bekijkende, zachtjes pratende, mensen en met in de banken zittende aandachtige koor beluisterende toehoorders.
Er waren ook veel kinderen aanwezig, een paar met een bijzondere hoofdtooi. Hoewel niet van goede kwaliteit, werd het een aparte foto met een heidens symbool op een kinderhoofd en op de achtergrond een schilderij van moeder Maria met het kind en dat alles in een katholieke kerk!
Vooraan in de kerk hoorde ik een moeder, wijzend op een beeld van Maria bij de kribbe aan een kleuter vragen ”Weet jij wie die mevrouw daar is?”
Het kind antwoordde  ”Nee, maar dat kindje ken ik wel”!

En zo is het, denk ik is het overal, Christen of niet De meesten kennen het kindje wel.

Een gedachte over “De geboorte van Jezus.

  1. Hoi Baars, Opvallend zo’n verzameling kerstindrukken en dan een rustige en kalme goegemeente in een kerk, een plek die altijd uitnodigt tot contemplatie, liefs Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s