Gelovigen en kerstmis.

Kerstmis is een, van oorsprong, Heidens, Germaans, feest: feest van het licht. De dagen worden van af omstreeks 21 december immers langer!

In het Christendom wordt, sinds de vierde eeuw ná Christus gevierd dat Jezus, zoon van een onsterfelijke (God) en de aardse, sterfelijke moeder (Maria), werd geboren.
Andere godsdiensten kennen de persoon Jezus soms ook, maar “vieren” zijn geboortedag niet, zoals de Christenen dat doen.

Moslims kennen Jezus wel, die in de Koran (hun heilige boek) Isa (Isa bin Maryam= zoon van Maria) wordt genoemd; het is hun de belangrijkste profeet ná Mohammed, zijn geboortedag wordt NIET gevierd. Moslims vieren wél de geboortedag van Mohammed, de boodschapper van God.

Omdat het Islamitische jaar korter is dan het Christelijke jaar, valt deze feestdag elk jaar op een andere datum  Op de islamitische kalender (Al Hidzjra) is dát altijd de twaalfde dag van de maand rabie-al-awwal ( 3e maand van het Islamitische jaar)

Jezus zelf was een Joodse man.  In de Joodse heilige boeken, de Tenach (waar de Thora onderdeel van is) wordt Jezus niet genoemd want  de Tenach was er al lang voor dat Jezus geboren werd.

Joden vieren géén Kerstmis. Wél in de maand december het lichtfeest, Chanoeka. De  datum van Chanoeka verandert elk jaar, omdat joden de maankalender volgen.


De boeddhisten* hebben geen traditionele visie over Jezus.
Zij vieren de geboorte, dood én verlichting van Boeddha , die enkele eeuwen vóór Christus (in het huidige Nepal) leefde



Op dat feest, het Wesak( Boeddhadag)  wordt Siddharta  Gautama (eretitel: Boeddha) de stichter van het boeddhisme herdacht. Wesak valt op een avond met volle maan in mei of april. Boeddha zou met volle maan zijn geboren, zo’n 2500 jaar geleden en hij stierf toen de maan daarna weer duizend keer vol was geworden, op zijn tachtigste. Boeddhisten vieren op 8 december (volgens de zentraditie) de Verlichtingsdag van de Boeddha

Voor hindoes krijgt Jezus een plaats tussen de leraren en goden van de eigen religie. Zijn geboortedag vieren ze niet; er bestaat in het Hindi zelfs geen woord voor Kerstmis!**)
In India, waar 80% van de bevolking Hindoe is, wordt officieel geen kerstmis gevierd, maar ik las dat in veel gemeenschappen waar hindoes, moslims en christenen  naast elkaar leven,  ze soms wel verschillende religieuze vieringen delen

Jehovagetuigen  geloven in Jezus Christus als Gods zoon (die overigens géén deel uitmaakt van de Drie-eenheid) vieren géén kerst omdat:

a. volgens hen Jezus het gebod  gaf zijn dood te herdenken en niet zijn geboorte (Lukas 22;19/20);
b. er geen bewijzen zijn dat Jezus  op 25 december geboren werd (zijn geboortedatum staat niet in de Bijbel)
c.de oorsprong van kerstmis in heidense gebruiken ligt.

De dood van Jezus, zo las ik zal, door de Jehovagetuigen, de eerstvolgende keer gevierd worden op dinsdag 4 april 2023 (Jezus gebood zijn discipelen om het Avondmaal des Heren te herdenken, maar hij zei niet hoe vaak ze dat moesten doen)





*) boeddhisme is geen godsdienst, want Boeddha is geen God

**) Het Hindoeïsme is de oudste religie ter wereld.

2 gedachten over “Gelovigen en kerstmis.

  1. Goede morgen Baars,

    Feest van het Licht is een sprekende benaming van het feest zoals wij, christenen, dat in gedachten hebben. Het was een tijd van veranderingen en overheersing ( de Romeinen) en moord (de kinderen die geboren waren werden gedood door de Romeinen, omdat het een koning zou zijn, hetgeen de plrk van Herodes zou kunnen bedreigen.

    Al de andere religies door jou benoemd zijn aanwezig , voor mij is de christelijke beleving het sprekends , Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s