Fiets

De directe aanleiding voor dit fietsenblog was een wandeling in het bos.

We kwamen daar een bike cleaner tegen. (Nou ja “tegen”? Wij liepen, het ding stond vast in de grond) Nooit eerder gezien. Het zal voor mountainbikes zijn, vermoed ik, want die worden van die bospaadjes behoorlijk smerig, misschien dat ze vóórdat ze op de autofietsendrager gaan, daar gesopt kunnen worden?

Bij mij werkt zoiets door; Ik vraag me dan steeds meer af en ga op zoek naar de antwoorden.
Van het een komt ’t ander, en van het ander een fietsblog!

Er zijn “betwistbare” bewijzen dat er vóór het jaar 1800  al fietsen bestonden. Gezien dat het “betwistbare” bewijzen zijn,  neemt men in het  algemeen aan dat de eerste fiets in 1817 in Duitsland werd uitgevonden door een zekere Baron Karl von Drais

Deze (eerste?) fiets was eigenlijk een loopfiets

Het woord “fiets” komt uit het Frans, van vélocipède. Dat woord werd verbasterd tot vlossepeerd en fieselepee, en van fieselepee werd het fiets ( dit las ik, maar ik vind het nog al grote sprongen van vlossepeerd tot fieselepee) En als het een Duitse uitvinding is waarom dan een Franse naam?
In Duitsland heette de fiets in het begin een “Draisine” ! (Dát klinkt logisch)

Nederland is een echt fietsland, nergens wordt zoveel gefietst als in Nederland, mede omdat ons land zo vlak is en je hier geen berg op (of af) hoeft.

Vietnam had, toen wij er waren, niet zoveel auto’s wel mega veel brommertjes en fietsen, waar ze van alles op vervoerden, we zagen 4 mensen op 1 fiets, grote pakken en zelfs een keer een varken achterop.

Ook in China (nooit geweest) schijnen veel mensen te fietsen (en ook niet te hebben) die liggen daar dan op een gigantisch fietsenkerkhof

Ik vond op internet dat we in Nederland 32.000 kilometer fietspad hebben en dat onze 17 miljoen inwoners, 22 miljoen fietsen hebben.( Ik ken inderdaad mensen die een boodschappenfiets en een zondagse fiets hebben, verschillende mensen die een mountainbike, een racefiets én een “gewone” fiets hebben, en kinderen die een driewieler,(telt dat als fiets, zo eentje met zijwieltjes?) loopfietsje en/of fietsje) hebben.*)

Als we het over fietsen hebben moet ik denken aan het wittefietsenplan (1965) van de Provo’s (anarchistische beweging) dat plan was bedoeld om de asfaltterreur van de gemotoriseerde bourgeoisie aan te pakken. [De eerste witte fiets, een exemplaar dat ter plekke witgeschilderd werd , werd meteen door de politie in beslag genomen omdat er geen slot op zat]

Het plan om fietsen een collectief bezit te laten zijn en om heel Amsterdam zo’n fiets te laten gebruiken, haalde het niet.
Heden ten dage ziet het erbij het Centraal Station in Amsterdam zó uit!

Ook zijn daar OV fietsen te huur ( € 4,15 per 24 uur)


In Nationaal Park de Hoge Veluwe zijn wel witte fietsen Binnen het hek kun je een witte fiets pakken er in het park op rijden en hem weer achterlaten.

De fiets is een universeel vervoermiddel, jong en oud rijdt erop, onze premiers, onze koninginnen en onze koning nu!

Prima vervoermiddel, je kunt overal langs, helemaal in de grote steden met geparkeerde en stilstaande auto’s; je kunt altijd zelf weg wanneer je wilt; (wel een regenpak/poncho mee voor de regen!) je voelt de wind door je haren; je krijgt er ’s zomers bruine toet en armen van, je ben BUITEN ipv in bedompte auto én je ziet veel meer.

*) En dan heb ik het nog niet gehad over de elektrische, de bak- en de snorfiets.

Misschien komt dat een andere keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s