Verroest, een dorp met een bijzondere naam

Toen ik gisteren op een kerstmarkt liep zag ik bijzondere roestige bloemen, beeldschoon (wel groot als je een kleine tuin hebt zoals wij)
Ik nam een kaartje van deze dame mee. Wie weet wat er ooit nog van komt.

Thuis bekijk ik haar website en zie nog meer prachtige dingen verroeste bloemen en windmolens. Ook zie ik  daar haar bezoekadres en wel in Babylonïenbroek.
Van die plaats heb ik nog nóóit gehoord.
Het ligt niet in België, zoals ik dacht, maar in Nederland, in de provincie Noord Brabant.

Die plaats intrigeert me: hoe komt “De poort van God” dat Babylon betekent in Brabant terecht? Babylon, ooit de grootste stad van de wereld!!

kaart uit 1870

Ik lees dat de plaats Babilonia het eerst genoemd werd in 1124.
In 1347  wordt over Babyloniënbroek geschreven.

Babyloniënbroek bestaat uit één straat, de Broeksestraat, die bij een sloot  overgaat in de Hillsestraat (De Hill is een naburig buurtschap)

Is Babyloniënbroek genoemd naar de stad uit de oudheid Babylon*) ook Babel (in de bijbel) genoemd  en  zo ja waarom dan wel?

Elk antwoord is op internet te vinden (maar is het ook het juiste?)

Deze plek werd in de 8e en 9e eeuw na Chr bezocht door monniken om de daar wonende mensen tot het Christendom te bekeren. Ze vonden daar (althans zo gaat het verhaal) bij de bevolking Babylonische barbaarsheid aan. (Babylon werd geassocieerd met goddeloosheid, afgoderij en de satan )
De monniken zouden hun pleisterplaats, een kloosterboerderij daarom “gekscherend” Villa Babylonia genoemd hebben. [ ik heb nog nooit eerder over “gekscherende” monniken gelezen, wél over hardwerkende (monnikenwerk) godvrezende en studerende mannen!]
 Het verhaal gaat dat uit de naam van hun villa Babylonia  de plaats zich tot Babyloniërbroek.**) ontwikkeld heeft

Ik las dat er ook een “Slotje***) van Babyloniënbroek” bestaat (natuurlijk aan de Broeksestraat gelegen)  en dat de mogelijkheid bestaat dat dit  gebouwtje de vroegere Villa Babylonia geweest is, óf gebouwd  op de resten daarvan.

Tot  1955 deed het gebouw  dienst als een boerderijtje, daarna stond het jaren leeg en raakte het in verval totdat het in 1962 gekocht werd door particulieren en het in 1976 gerestaureerd werd

Wat een bezoek aan een kerstmarkt en meer in het bijzonder aan een kraam met verroeste bloemen al niet te weeg kan brengen! Een blog over een Brabants dorp!

[Voor wie meer van de  “verroeste bloemen” wil zien, kijk op de site: Verroest da’s leuk]


*) Tegenwoordig bevindt zich de archeologische stad (deels opgegraven) uit de oudheid zich in het huidige Irak (80 km ten zuiden van Bagdad) 

**) Een broek is een laaggelegen gebied langs een rivier of beek dat nat blijft door opwellend grondwater

***)  Er wordt over het gebouw alleen maar met verkleinwoordjes gesproken: slotje, gebouwtje!Een gedachte over “Verroest, een dorp met een bijzondere naam

  1. Hoi Baars, ik kom uit het Brabantse en heb ook nog nooit van deez plaats gehoord, ook niet toen ik nog poststempels spaarde, maar zo is er weer kennis bijgeladen, ohannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s