Inclusieve samenleving.

In een inclusieve samenleving heeft iedereen dezelfde rechten en dezelfde kansen om zelfstandig mee te doen op alle terreinen van het leven
Al heel lang hebben we het in Nederland over diversiteit, verschillen tussen  groepen mensen; inclusie gaat over de gedragsregels, normen en waarden die bij die diversiteit horen

Onze huidige maatschappij heeft haar mond vol over gelijkstellen,  een term zoals lhbtiq+ kennen we nog niet zo lang, NU is de focus daarop gericht.

Het feit dat er zoveel over geschreven en gepraat wordt is een teken dat het dus NIET “normaal” is dat ”iedereen” gelijkgesteld wordt. Persoonlijk snap ik  niet waarom je seksuele geaardheid ergens anders dan dát (je seksuele leven) mee te maken zou hebben; bij solliciteren of  bij wat dan ook (het is een privé aangelegenheid)

Waar ik onlangs (door een folder) op gewezen werd was de inclusie van mensen met een beperking.

Rolstoeltoegankelijkheid, geparkeerde auto’s op de stoep , maar ook digitale toegankelijkheid: witte letters op een lichtblauwe achtergrond (zijn voor slechtzienden onmogelijk om te lezen), een (gebruikers) video zonder ondertiteling, (zodat het voor slechthorenden niet te begrijpen valt) zijn zo maar wat voorbeelden.

Daar denk je niet bij na als je geen slechte ogen, oren of benen hebt en dat zou wél moeten, om rekening te houden met die ander.

Ik las dat er gemeentes zijn die een toegankelijkheidsteam hebben ingesteld, omdat ze inwoners bewust  willen maken welke gevaren obstakels (overhangende takken, geparkeerde auto’s, uitgestalde waar voor een winkel) voor mensen met een beperking kunnen veroorzaken. Gemeente Laren (N.H.) is zo’n gemeente, mét (eens in de maand) een inloopspreekuur

De gemeente Stein  (prov. Limburg: 24.806  inwoners) is  door VNG* in 2021 verkozen tot de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Stein heeft oa een Sociale Inclusie Agenda waarin ( op duidelijke en toegankelijke manier) het beleid wordt uiteengezet.
De gemeente Zwolle won in 2021 de aanmoedigingsprijs

*) Vereniging voor Nederlandse Gemeenten

Een gedachte over “Inclusieve samenleving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s