Onlangs kreeg ik op straat een folder over de Rambammethode in mijn hand gedrukt.
Wat dat is vertel ik u verderop in mijn blog.
Ik pakte de folder aan en stopte hem in mijn zak, maar het woord “rambam” bleef in mijn hoofd zitten. Waar komt het eigenlijk vandaan?
Mijn moeder zei vroeger wel eens “Ik krijg er het rambam van” ( bv als mijn muziek(te) hard stond) Ik begreep dat ze er “de zenuwen” van kreeg, maar waar de rambam vandaan kwam wist óók mijn moeder niet precies, volgens haar kwam het uit het Jiddisch.
NU zocht ik het uit.
De Dikke Van Dale uit 2015 vermeldt dat rambam een verkorting is van de naam van een vroegere rabbijn, namelijk Moshe ben Maimon , die leefde van 1135-1204 en de wetenschappelijke naam Maimonides *) voerde.

Hij was niet alleen de grootste Joodse rechtsgeleerde van de Middeleeuwen, maar ook filosoof en arts (hij was jarenlang lijfarts van Saladin (Salah ad-Din), de toenmalige heerser van Egypte)
(Dat ik dat niet wist!!!! de grootste Joodse rechtsgeleerde!)
Er is niet bekend hoe de man’s naam in een verwensing terecht is gekomen, wat ook in de verwensing “krijg het rambam “ (= bekijk het maar) zit dus de naam van deze rabbijn.
Het zou ook de naam van een (denkbeeldige) ziekte kunnen zijn, en dát zou te maken kunnen hebben met een van de functies van de geleerde, die van arts.
Men had nogal wat andere verwensingen waarin een ziekte wordt genoemd ( zoals “ krijg de tering” oa)
Een andere stroming in de taal denkt dat rambam niet van de rabbijn komt maar dat de klanken rambam, gewelddadigheden suggereren, dat het daar vandaan komt
Een auteur van een woordenboekje van het Nederlandse Jiddisch, Hartog Beem, schreef ooit dat rambam te herleiden was van het Jiddische harber rambam met betekenis “een moeilijke plaats”
Daaruit zou men de (in mijn ogen, vergezochte) conclusie kunnen trekken dat ooit “Krijg het rambam” de betekenis had van : “Krijg een ziekte op een moeilijke plaats”

Terug naar de folder over de Rambammethode; de rabbijn schijn ooit gezegd te hebben “ Laat uw voedsel uw medicijn zijn”
En in één van zijn geschriften staat dat, wie leeft volgens deze methode, nooit ziek zal zijn!
Het blijkt dat deze eeuwenoude Rambammethode onlangs vertaald uit het Hebreeuws is en nu verkrijgbaar in het Nederlands. Er wordt gezegd dat deze methode gebaseerd is op écht gezond eten, voedsel scheiden, fruitdagen én weten welke combinaties funest voor je lijf zijn.
Afvallen behoort met deze methode tot de mogelijkheden.
Wie weet krijgt Rambam (Maimonides) nu, eeuwen na zijn overlijden, nog (di)eetvolgelingen!
*) Zijn voorgeslacht van vaderszijde bestond minstens tot in de zevende generatie uit rabbijnen en rechters.