Tegenstellingen?

Na het blog tegenstellingen gemaakt te hebben vielen me steeds meer “vermeende” tegenstellingen op.
Op school krijg je taal invuloefeningen met tegenstellingen: wit…….. met de bedoeling dat je zwart invult; hoog…… daar hoort dan laag bij.
Als je van school af bent merk je dat niet alles zo duidelijk tegengesteld is als hoog en laag en dat sommige dingen misschien tegengesteld lijken maar niet zijn.
Zoals zwart en wit, de kleuren zijn “anders” maar de kleuren van mensen maken zwarte en witte niet tegengesteld.

Na een tijdje in Mauritanië (westkust Afrika) geweest te zijn (waar in die tijd weinig tot geen blanken waren) en we de enige witte mensen waren op die plek, ontdekten we steeds meer dat de tegenstelling niet in onze kleur zat, maar in denkbeelden én in onze leefomstandigheden. Arm – rijk, dát is een échte tegenstelling.

Weer een fotoblog over tegenstellingen, waarvan ik soms twijfel of het wel een tegenstelling is. Dát mag elke lezer zelf bepalen.

In de natuur: Een levende en een dode boom; allebei van een schoonheid op hun eigen manier
Een bloem (artisjok) en zaad is eigenlijk geen tegenstelling, maar verschillende fases van een plant

De maan en de zon,  symbolen van het vrouwelijke en het mannelijke, van donker en licht.
De foto’s die ik van rotsen in Nieuw Zeeland maakte gebruik ik hier om van beneden naar boven en van boven naar beneden te duiden.

Rijp en onrijp is, in ieder geval in deze foto, héél duidelijk en ook de prachtige groene varens en de dorrende varens in de herfst zijn duidelijk een andere fase van dezelfde plant

Roofdier(en) en prooi(en) is een duidelijke tegenstelling.
Ook klein en groot is hier meer een vergelijk dan een tegenstelling. De reiger in onze, niet zo grote tuin, is daarin een enorme vogel, terwijl het bolle roodborstje daarbij vergeleken een mini vogeltje is. Maar als een mier naar een roodborstje kijkt, is het roodborstje in zijn ogen een reuze vogel!( t is maar van welke kant je het bekijkt)

Eigenlijk zijn de witte paddenstoelen in vol ornaat bóven de grond en de zwarte, aan het rottende paddenstoelen, op de terugweg naar onder de grond, wéér geen tegenstelling maar verschillende fasen van mycelium, het onzichtbare én het zichtbare deel van paddenstoelen. (die pas boven de grond zichtbaar worden)

Vrede en oorlog, voor de vrede gebruik ik hier een “hippie die een V teken maakt” én voor oorlog een kanon én een bord van een schietterrein (de training voor een oorlog) .
Oorlog en vrede. Een tegenstelling die IK (gelukkig) niet lijfelijk ondervonden heb. Waarvan ik beelden op t.v. zie, zoals nu in de Oekraïne. Een toestand die zo gruwelijk is, dat het mijn verbeelding te boven gaat. Mijn hele leven leef ik al in een land dat vrede kent, de oorlog ken ik van verhalen van familie (uit de eerste hand) en van t.v.

Wat me brengt op ons Nationaal symbool; de Nederlandse vlag. Die van ons heeft de Tweede Wereld Oorlog “overleeft”. Door mijn ouders opgeborgen om bij de bevrijding te kunnen wapperen.
Mij zegt die vlag wat.
Of je het eens bent met het protest van de boeren of niet, het nationaal symbool, dat op de kist ligt van dode soldaten, hoort niet omgekeerd te hangen.

Geen tegenstelling?
Maar misschien is het ook wel degelijk een tegenstelling:  tussen mensen die een boerenzakdoek ( ludiek protest)  buiten hangen en de mensen die  het nationaal symbool, de Nederlandse vlag ondersteboven hangen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s