Vogelwetens(w)aardig  (7)

Als lid van de Vogelbescherming komen veel vogelnieuwtjes tot mij. Af en toe noteer ik iets “opmerkelijks” om dat “ooit” te delen.
NU is weer zo’n deelmoment!


Kraaien zijn sociaal en leven, behalve in het broedseizoen, vaak in groepen.
Kraaien zijn in veel culturen “alwetend”, soms ook worden “voorspellende gaven” aan hen toegedicht.

Dat was zo bij de oude Egyptenaren en ook in de Germaanse mythologie was een kraai bijzonder.
Met de komst van het Christendom overheersend in Europa veranderde de kraai in een symbool van het kwaad, ongelukbrengers en  verspreiders van dood! (een oorzaak hiervan zou kunnen zijn dat ze zwart en dreigend kunnen overkomen; aaseters zijn en vroeger ogen van mensen die aan de galg hingen, uitpikten)
Over kraaien en de DOOD las ik nog een apart weetje. Kraaien schijnen de enige vogels te zijn die “iets doen” bij de dood van een soortgenoot. Een afscheidsceremonie:  als een kraai een dode soortgenoot ziet, verzamelt hij meer kraaien  en gaan ze om de dode soortgenoot heen zitten en maken ze (voor mensenoren) “aparte” geluiden.
Er is onderzoek naar dit fenomeen gedaan en daaruit concludeerden de onderzoekers dat zo’n moment een leerproces voor de andere kraaien is. Zoiets als Kijk naar wat hier gebeurd is, dat kan ons ook overkomen, wees waakzaam!

Om maar even bij zwarte vogels te blijven, een nestweetje over spreeuwen: één van de meest voorkomende broedvogels in Nederland

In het nest van spreeuwen zijn vaak bloemblaadjes te vinden. Die blijkt de mannetjesspreeuw niet alleen te verzamelen om zijn vrouwtje te verleiden (de bloemengeur helpt wél, zeggen onderzoekers) maar het heeft ook een meer praktische reden: mét het verzamelen van bloemblaadjes komen ook roofmijten in het nest. Dat klinkt “gevaarlijk” maar dat is het niet, deze roofmijten eten oa. bloedluizen, waar zowel pa als ma spreeuw, maar ook hun jongen last van kunnen hebben. Er worden dus eigenlijk, tegelijk“  medische helpers” mét de bloemblaadjes het nest ingebracht.

Van zwart naar wit, of eigenlijk zilver; De zilvermeeuw

Een weetje over de zilvermeeuw: deze zeevogel steelt visjes uit de bek van andere vogels (oa. van papegaaiduikers, die vaak meerdere visjes in hun snavel hebben)
De zilvermeeuw vangt zelf oesters en mosselen, vliegt dan de lucht in en laat zijn prooi op grote hoogte op een harde ondergrond vallen. Hij duikt dat razendsnel op de kapotte schelp en eet het schelpdiertje snel op vóór een andere vogel dit kan doen.
Er schijnen ook zilvermeeuwen gezien die stukjes brood “voeren” aan vissen om ze te lokken en dan op te eten!

Wil je info over het inrichten van een (meer) vogelvriendelijke tuin?

Een tuinvogelconsulent van de vogelbescherming kan op aanvraag bij je thuis komen en een persoonlijk advies, toegesneden op jouw wensen en mogelijkheden, geven.
[kosten huisbezoek incl. advies rapport 47,50 voor niet-leden en € 30,- voor leden, voor aanvraag zie “www.vogelbescherming.nl”]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s