Zin en onzin over Sinterklaas

Vaak heb ik al gezocht WAAROM we Sinterklaas wél met veel gejuich binnen halen, maar nóóit met zijn allen ook uitzwaaien.

Als kind vond ik dat al raar en als volwassene nog steeds. Nooit kunnen achterhalen wat de oorzaak hiervan is [nogal onbeschoft, zodra de cadeautjes binnen zijn kan hij oprotten, niet even vriendelijk nazwaaien of goede reis wensen]


Dan het feit dat hij uit Spanje komt; waarom uit Spanje, hij werd (omstreeks 270 na Chr) geboren in de havenplaats Patara in Klein Azië geboren, het tegenwoordige Turkije. Hij werd later bisschop van Myra, dat tegenwoordig ook in Turkije ligt. Na zijn dood, op 6 december van het jaar 342  werd hij door de katholieke kerk heilig verklaard.


Waarom komt hij dan heden ten dage uit Spanje varen?
Dat komt omdat In 1087de Seidsjoeken (tak van de Oghuz-Turken- moslims) dreigden Myra, waar Sinterklaas begraven lag, te veroveren. In Christelijk West-Europa, waar men Sinterklaas  al lang vereerde,  wilde men de overblijfselen van de heilige niet in de handen  van de, in hun ogen, ongelovige Seidsjoeken laten vallen.

Dus voeren zeelui uit de Zuid-Italiaanse stad Bari, in het geheim, naar Myra en roofden de beenderen van Sint-Nicolaas.
In Bari werd Sint-Nicolaas herbegraven in een speciaal gebouwde kathedraal. Zijn overblijfselen liggen daar tot de dag van vandaag.

Bari lag destijds in het toenmalige koninkrijk van de Beide Siciliën (informeel ook koninkrijk Napels geheten), waar de latere Keizer Karel V koning van zou worden. Zijn zoon Filips II zou later Spanje, de Nederlanden én de beide Siciliën erven. Vandaar dat Sinterklaas verondersteld werd uit Spanje te komen ( Beetje vergezocht, want zijn botten, zo die al in het huidige Spanje zouden liggen, komen niet ieder jaar naar Nederland, maar een “denkbeeldig” personage die hem voorstelt!)

Waarom een stoomboot? Dat is wel “een beetje” te herleiden; Sint Nicolaas was namelijk ook de beschermheilige van de zeelui (die uiteindelijk ook zijn botten roofden en naar Bari brachten)
“Dus” kwam de beschermheilige van de zeelui met een boot naar ons land.
De oudste intocht per boot is die van Bari, die sinds 1087 jaarlijks plaats vindt.
zeevarenden

Dan zijn kleding

Ten tijde dat Nicolaas geboren werd was zijn geboortegrond Romeins grondgebied. De Romeinen droegen voor alledaags gebruik een mouwloze tunica die ongeveer tot de knieën kwam. Broeken kenden ze niet, zij vonden (bij de volkeren die ze onderwierpen, zagen ze wel broeken) beenbekleding iets primitiefs dat alleen door barbaren werd gedragen.

Bisschoppen in de katholieke kerk dragen nóóit rode mantels (wel kardinalen) ook dragen ze nóóit rode mijters (wel ecru, geel en groen) Bovendien droegen bisschoppen pas vanaf de 12e eeuw mijters en Sint Nicolaas was ver vóór die tijd!)

Waarschijnlijk is de kleur van de mantel van Sinterklaas ROOD, omdat die kleur verwijst naar liefdadigheid en liefde!

Aan zijn linkerhand draagt de huidige Sint Nicolaas een bisschopsring met een rode robijn erin.  Die “hoort” voor een bisschop eigenlijk aan zijn rechterhand, maar dat is niet handig voor de “onze” Sinterklaas, die veel handen moet geven. Sinterklaas rijdt in Nederland op een paard genaamd Amerigo (genoemd naar de ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci) In 2019 nam Sinterklaas het paard Ozosnel mee uit Spanje.


In België*) rijdt Sinterklaas op het paard: Slecht-Weer-Vandaag.

*)In België vieren ze Sinterklaas op 6 december ( dát is ook eigenlijk de echter herdenkingsdag van Sinterklaas)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s