Keuzestress

Keuzestress is een vorm van stress die veroorzaakt wordt doordat iemand wordt overspoeld met informatie over mogelijkheden én daaruit een keuze moet maken.
Ik kom het woord steeds vaker tegen in artikelen, soms op t.v. of uit de mond van een bekende (dan meestal gekscherend).

Ik las nu dat je bij 95% van de keuzes die je maakt, niet stilstaat en dat de andere 5% je soms (ernstige) hoofdbrekens kunnen geven: alsof je op een rotonde zit en geen afslag durft te nemen omdat je bang bent de verkeerde richting op te gaan.
Zó las ik dat fenomeen omschreven, waarbij ik meteen een levendig beeld kreeg ( ik heb geen richting gevoel en ken die letterlijke situatie)

Wat ik ook las is dat veel mensen bij belangrijke keuzes (een nieuwe baan, een studie, een partner, een verhuizing) de (enorme )angst overvalt dat dit een niet-te-keren-beslissing zal zijn.
In de meeste gevallen is dat NIET WAAR. Het brengt waarschijnlijk wél moeilijkheden met zich mee zoals bij het opzeggen van een baan (én een andere zoeken); de verandering van een studie; huis verkopen (én elders gaan wonen) maar het kán vaak wel.

Het blijkt dat de moderne mens niet alleen zoveel méér keuzes heeft dan wat langer geleden, maar dat er vooral méér informatie over alles en nog wat te vinden is, iets dat beslissingen nemen alleen maar moeilijker maakt.

Je wil “alles” weten vóór je een belangrijke beslissing neemt, en je informeert je door “deskundigen” te raadplegen: helaas spreken ook deskundigen elkaar vaak tegen en naar wie luister je dan?

Misschien is de tijd gekomen om meer naar jezelf te luisteren, hoe voel je je als je denkt aan de gevolgen van een beslissing?
Zie je jezelf al werken in die nieuwe baan en hoe voel je je daarbij?
Zie je jezelf wonen in die nieuwe omgeving, zou je er kunnen wennen?

Wat ik me afvraag is of we door die bergen aan informatie waartoe we toegang hebben, niet te ver van onszelf af zijn komen te staan?
Verdwalen kan je op bijzondere plekken brengen, niet altijd fijne plekken, maar het onverwachte is soms ergens goed voor en brengt soms zo veel meer als het zekere, veilige pad.
2 gedachten over “Keuzestress

  1. Goede morgen, bijna middag Baars,
    Ik vind de laatste van Loesje erg emotioneel: het vertrouwen dat de uitnodiging en tevens geruststelling doet, en de controverse tussen verdwalen en de weg weten, maar bovenal het plezier dat de hele zin oplevert, een schot in de roos, terwijl ik niet heb geschoten, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s