Automerken uitleg (3)

Al  30 sept en 23 okt  blogde ik over de naam- en logo uitleg van automerken. Ik vond het verrassend om te ontdekken waar de automerknaam vandaan komt en waar ooit zo’n autofabriek uit ontstaan is vóór er auto’s waren!
Ik hoop u ook!
Tot nu nam ik een merk dat in mijn hoofd opkwam en ging daar over van alles nazoeken. Vandaag begin ik “gestructureerder” te bloggen.
Ik zoek de automerken die (ook)  elektrische auto’s maken en begin met de LEXUS.

De naam is een (Engelse) voornaam en betekent “beschermer van de mensheid”.
Lexus is voortgekomen uit het Japanse automerk Toyota. Het is, sinds 1989, de  naam van  de luxe divisie van Toyota.

1894-1952 Kiichiro Toyoda
De naam Toyota komt voort uit de naam van de oprichter Kiichiro Toyoda; hij was een Japans industrieel en richtte in 1937 het bedrijf Toyota op.
Het was géén taalfout in het overnemen van zijn naam naar het automerk!
De naam Toyoda heeft 10 Japanse karaktertekens  en de naam Toyota maar 8 en acht is een geluksgetal in Japan!

Japanners zijn bijgelovig en dat gaat vér! In een door Japanners gemaakte auto, zo gaat het verhaal (of het waar is weet ik niet). zul je  geen boutjes of moeren vinden die je moet losdraaien met dopsleutel 13 én in een door Japanners gemaakt auto zul je een munt vinden (ergens in de auto, tussen de bekleding bv) Die is daar “verstopt” om geluk te brengen!

Het logo  van Toyota :De buitenste ovaal symboliseert de wereld, die Toyota “omarmt”. Elk ovaal heeft een andere dikte: symbool voor de manier waarop traditioneel met penseelstreken het Japanse schrift wordt geschreven.

De stijl van de afbeelding van het logo van Lexus is hetzelfde als bij het moederbedrijf.
Het basiselement is een ovaal en symboliseert de  onlosmakelijke band tussen moeder- en dochteronderneming.
De gestileerde L is niet alleen de eerste letter van het woord Lexus, de L is ook een symbool van snelheid, omdat de ontwerpers haar sterk voorovergebogen afbeeldden

Jaguar

Sir William Lyons(1901-1985) ook wel mr.Jaguar geheten, is in 1922,samen met collega-motorliefhebber William Walmsley, de mede-oprichter van de Swallow Sidecar Company.

Eerst ontwikkelden ze, speciaal voor motoren, de Swallow-zijspan. Later, lichtgewicht koetswerken voor auto’s op basis van vooral de eenvoudige Austin Seven en Morris Minor.
Ze werkten samen met andere autofabrikanten (oa Fiat), uiteindelijk ontstaat er een hechte samenwerking met de Standard Motor Company. Een samenwerking die, in 1936 leidt tot de SS Jaguar.[ De sportwagen,(Jaguar 2 1/2 L)  die als eerste de naam Jaguar kreeg kostte toen 395 pond en was een krachtig, snel en op een lenig roofdier lijkende auto ( vond men). ]

Ná de Tweede Wereldoorlog krijgen de letters SS een kwalijke connotatie, en de lettercombinatie verdwijnt stilzwijgend; de naam Jaguar Motor Company ontstaat.
Het logo en het embleem op de motorkap  is het katachtige dier de Jaguar.


Ik las nu op de site van het WNF dat de naam ‘jaguar’ is afgeleid van een woord uit de taal van een Zuid Amerikaanse inheemse bevolking, namelijk “yaguareté” Het betekent: “hij die doodt met één sprong” Ik neem aan dat de autofabrikant DIE betekenis NIET wist toen hij de naam Jaguar koos!
In 2021 maakte Jaguar bekend dat ze, vanaf 2025 alleen nog maar 100% volledig elektrische voertuigen produceren.

Dan het automerk KIA

Kia is een Zuid-Koreaans automerk dat deel uitmaakt van de Hyundai Motor Company (Hyundai behandelde ik al in mijn blog van 30/9)

De naam ‘Kia’ komt uit het Koreaans; het karakter ‘ki’ staat voor het opkomen van de nieuwe zon (ook spirituele wedergeboorte); de A  staat voor het continent van KIA; Azië
KIA betekent dus “opkomende zon uit Azië”

In 1944 startte Kia met het maken fietsen en motorfietsen en in de jaren ‘70 werd begonnen met auto’s maken.
In 1997 ging KIA failliet en in 1998 heeft Hyundai het bedrijf overgenomen, maar Kia houdt zich nog steeds  bezig met de ontwikkeling en productie van eigen personenauto’s en bedrijfswagens (3 fabrieken staan in Korea, 1 in  Slowakije.)

In 2021 werd de bedrijfsnaam gewijzigd van Kia Motors in Kia.
Kia heeft twee logo’s; de oude en de nieuwe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s