Vogelwetens(w)aardig(6)


Als lid van de Vogelbescherming komen veel vogelnieuwtjes tot mij. Af en toe noteer ik iets “opmerkelijks” om dat “ooit” te delen.
NU is weer zo’n deelmoment!

Er bestaan ibissen in allerlei kleuren, leerde ik van de Vogelbescherming onlangs; wit, grijs, groen, rood en zwart onder andere.

Die zwarte schijnt trouwens niet echt zwart te zijn, maar glanzend paarsbruin met groene vleugels, die kleuren schijnen als de zon erop schijnt beter te zien te zijn.

Men weet niet waar de naam “ibis” eigenlijk vandaan komt; in het Latijn betekent het “jij zult gaan” (tot de einden der aarde )maar dié betekenis heeft men (nog) niet kunnen linken aan de gelijknamige vogel!

In de tempels van Sakkara (een necropolis in Egypte, ca 30 km ten zuiden van Caïro) zijn 1,5 miljoen mummies van ibissen gevonden uit de tijd tussen circa 650 en 250 v. Chr. toen de oude Egyptenaren ibissen offerden aan de God Thoth (die werd afgebeeld met mensenlichaam en vogelkop met lange snavel)

De vogelmummies kregen proviand mee voor de reis naar het hiernamaals; er zijn ibissen aangetroffen met een snavel vol slakken!

De heremiet ibis kwam tot in de 17e eeuw voor in verschillende delen van Europa. De soort is geheel verdwenen uit Europa (oa door de jacht en verlies van leefgebied) Nu leeft alleen in Marokko nog een broedkolonie (ca. 59 broedparen)

Er zijn nu herintroductieprogramma ‘s; dierentuinen in Europa willen jonge vogels uitzetten, maar…deze vogels hebben géén aangeboren neiging om ’s winters naar het zuiden te vliegen (dat leren ze “normaal” van de ouders) Daar heeft men iets op gevonden, de jonge vogels worden met lichtgewicht vliegtuigjes richting overwinteringsgebieden in Italië geloodst.

De vogelsoort met de langste staart in relatie tot zijn lichaamsgrootte heeft de lintstaartastrapia (soort paradijsvogel). 
Die staart kan ongeveer 3x zo lang als zijn lichaam worden.


Dan een weetje van een vogel dichterbij huis: de spreeuw:
In de winter heeft de spreeuw een zwarte snavel, in het voorjaar een gele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s