Griepseizoen

Het griepseizoen in Nederland loopt ongeveer van november tot en met maart 
Het griepvirus is in staat zich via voorwerpen, zoals deurknoppen, toetsenborden en telefoons, te verspreiden en door de lucht (via hoesten en niezen). Besmetting vindt dus plaats wanneer het influenzavirus ingeademd wordt of wanneer het via handen in neus of mond terechtkomt.

Er zijn mensen die een griepprik halen. Als je tot de doelgroep behoort is het mogelijk een gratis griepprik (oproep in okt) te halen. (Het ministerie van WVS, op advies van de Gezondheidsraad beslist wie er tot de doelgroep behoren)



https://www.cbg-meb.nl

Ik hoor wisselende meningen van mensen die wel eens (of elk jaar) een griepprik halen:
De één is zieker van de prik dan van een ooit doorstane griep, de ander heeft sinds de jaarlijkse prik nooit meer griep gehad


Even wat “ griepweetjes” die ik her en der oppikte:



  • Gewone verkoudheid wordt vaak verward met griep. Griep gaat gepaard met koorts; Griep is (meestal) ernstiger dan verkoudheid; symptomen van een gewone verkoudheid verdwijnen (meestal) sneller; complicaties (zoals een longontsteking) komen bij een verkoudheid slechts zelden voor.
  • Griep en verkoudheidsvirussen krijgen in de winter en herfst méér kans omdat de virussen bij lagere temperaturen langer in leven blijven. Bovendien verspreiden ze zich makkelijker door de lucht bij een lage luchtvochtigheidsgraad (warmgestookte woning) én zitten we in de koudere periodes vaker binnen en (dichter) bij elkaar, zodat de virussen makkelijker kunnen worden overgedragen.
  • Griep (of verkoudheidsklachten) is de meest gehoorde ziekmelding: van alle werknemers verzuimde in 2021 ruim 30% vanwege griep of verkoudheid (Bron:VitaminTimes)
  • De langste griepepidemie duurde 21 weken ( epidemie= als er minimum 2 weken meer dan 58 op de 100.000 mensen naar hun huisarts gaan met griepachtige klachten)
  • Vitamine D is de belangrijkste weerstandsvitamine (ons lichaam kán zelf vitamine D aanmaken, maar alleen in de lente en de zomer op zonnige dagen)
  • Vitamine C kan ook bij griep en verkoudheid de weerstand verhogen, maar aangezien vitamine C snel wordt afgebroken, moet er dan wel een hoge dosis van genomen worden.
  • Echinacea*) is nuttig op het moment dat de griep er is; het activeert de aanmaak en activiteit van de witte bloedcellen, die het griepvirus moet bestrijden. (kan de duur verkorten)

*)  = een kruid dat gebruikt wordt om de duur van verkoudheden en griep te verkorten en om de symptomen ervan, zoals keelpijn, koorts en hoest, te verminderen. Het wordt ook gebruikt om de weerstand te bevorderen en infecties te bestrijden

Een gedachte over “Griepseizoen

  1. Geen griepvaccin voor mij indachtig het virus voor Corona wat ook aan mij voorbij is gegaan. Ik ben van de laatste griepprik doodziek geworden , ik heb al veel medicijnen voor mijn idee, dus niet, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s