26e editie AtelierRoute

8 en 9 oktober werd de AtelierRoute in Huizen voor de 26e keer georganiseerd.
We hadden beide dagen afspraken dus konden we niet de hele route rijden; we kozen slechts 3 locaties uit, ons terdege bewust van het feit dat we zo wel mooie dingen zouden kunnen missen

De 3 lokaties waren:

 1. De Bibliotheek in Huizen, waar de overzichtsexpositie was georganiseerd.
  Een modern, van binnen sfeervol ingericht gebouw.

2. Om de locatie; De kerk de Engel van de Vrijzinnige vereniging Huizen én om het blauw-witte keramiek van Marie-Therese  Mentink én de ecoprints van Marilou van Vlaardingen te zien

3. De thuisplek van Beatrix Frederiks, beeldend kunstenaar. Op haar tulpenschilderingen werd ik al lang geleden verliefd.

 1. We worden warm welkom geheten bij de bibliotheek en bekijken het werk dat er hangt en staat.
  Dit jaar 24 kunstenaars van verschillende disciplines: tekenaars, beeldhouwers, keramisten, schilders, sieradenmakers en fotografen.

Dit is NIET de binnenkant van de bibliotheek in Huizen, maar een poster aan een van haar wanden

Ik word geraakt door het werk van natuurfotograaf Arie van den Hout, helaas ligt zijn expositieruimte te ver uit onze route (maar we houden deze natuurfotograaf in gedachten)

We worden in de Bieb geïrriteerd door een lomperik die lopend voor de kunstwerken een telefoongesprek aan het voeren is. Waar is de tijd gebleven dat de bibliothecaresse haar vinger op de lippen legde als je, ook al sprak je zachtjes? Niemand zegt hier nu iets van. Ik kijk de man dringend aan, recht in zijn gezicht. Hij draait zijn gezicht af en blijft hardop verder bellen. Respectloos!

2. De Engel is een mooi, verstild gebouw op een prachtige plek (het vogelhuisje op de kerk fascineert me, wie hangt een vogelhuisje op een kerkgebouw?)
Binnen is een fijne sfeer. Er hangt en staan aparte kunst. Marie Therese Mentink (keramiek) en Marilou van Vlaardingen (ecoprints en gemengde technieken op papier en canvas) exposeren hier.

Werk van Marilou van Vlaardingen

De troostoorboom van Marie-Therese Mentink.


3. Beatrix Frederiks exposeert aan het water, de zon schijnt; we hebben een mooi fietstochtje.

Ik ken het werk van deze kunstenares al langer, speciaal de tulpen in felle kleuren zijn mij bij gebleven. Ze heeft nu een andere weg ingeslagen en wat in haar expositieruimte het eerste opvalt zijn de schilderijen van “aangeklede” struisvogels. Als je deze schilderijen ziet gaat je gezicht vanzelf glimlachen. We zagen onder andere een “Strauss struisvogel” en een “ De struisvogel met de parel” waar, vermoed ik zo, Johannes Vermeer verwonderd naar gekeken zou hebben! Schilderijen van een prachtig zwart paard en een imposant hert trekken de aandacht.
Er hangen ook foto’s aan de wand, foto’s van beroemdheden (waaronder Elvis). Beatrix gaat deze performers met elkaar aan een tafel schilderen; een opdracht voor een groot doek.
Een veelzijdige kunstenares!

We moeten op huis aan, hebben genoten van de veelzijdige kunstuitingen, de fietstocht en het zonnetje, dat langzaam aan het zakken is, of stijgt het hier op het atelierbord?

4 gedachten over “26e editie AtelierRoute

 1. Hoi Baars, een vogelhuisje aan een kerkvreemd? Kun jij je een veiliger plek bedenken dan een kerk ? ( Je weet maar nooit wat een vogel zomaar denkt, toch?) Johannes

  Like

  1. Het vreemde zat er bij mij in dat een kerk van “iedereen” is, dus wie hangt er iets aan op? Een koster? Een dominee? Moet de gemeente daar toestemming voor geven? Dat vroeg ik me af. Van de vogels uit, inderdaad een prima plek: maar 1x in de week “even”drukte op een zondagmorgen en verder…..rust!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s