Vogelwetens(w)aardig (5)

Als lid van de Vogelbescherming komen veel vogelnieuwtjes tot mij. Af en toe noteer ik iets “opmerkelijks” om dat “ooit” te delen.
NU is weer zo’n deelmoment!

De wetenschappelijke naam van een patrijs (hoenderachtige vogel )is perdix perdix, dat afgeleid is van het Griekse perdomai = winden laten.
Laat deze vogels windjes? Nee.

Het snorrende geluid dat een patrijs bij het opstijgen maakt, schijnt te lijken op het geluid van het laten van een (mensen)wind.

Sinds 1975 is de Nederlandse patrijspopulatie met 95% achteruit gegaan; de patrijs staat (door veranderingen in de landbouw (oa insecticiden) op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels in de categorie kwetsbaar.

Patrijzen hebben het grootste legsel van alle vogels: 13 tot 16 eieren is normaal, maar er is ook wel eens een nest met 29 eieren gevonden.

Er zijn ook vogels die altijd maar één ei leggen! Zoals de Noordse stormvogel, de talrijkste vogelsoort van de Noordzee Deze vogel heeft een “apart” afweermechanisme; ze kunnen een soort maagolie naar hun vijand spuiten, en dat wel 2 meter ver! (het muskusachtige spul kan de veren van een vijand ernstige schade toebrengen) Als er geen vijanden zijn kunnen ze de maagolie ook aan hun jongen als voeding geven!

De stormvogels wetenschappelijke naam fulmaris glacialis betekent dan ook stinkmeeuw van de ijsgebieden.

Een boerenzwaluwnest bestaat uit modder en organisch materiaal ( oa. veertjes en gras.) Voor het maken van zo’n nest moeten pa en ma zwaluw meer dan 1.000 keer heen en weer vliegen met materiaal!
De nesten worden jaar na jaar hergebruikt. (gemiddeld gaat een nest zo’n 7 jaar mee)

Zwaluwen worden weersvoorspellende gaven toegedicht. Dat komt waarschijnlijk doordat de zwaluwen bij mooi weer hoog vliegen als hun voedsel (muggen en andere vliegende insecten) zich in hogere luchtlagen bevinden en dat die insecten bij regenachtig en stormachtig weer zich rond bomen en struiken laag ophouden, dus dat de zwaluwen dan laag vliegen

Vliegen de zwaluwen hoog, dan blijft het droog
Vliegen zwaluwen laag dan komt er regen vandaag.

Spreuken over vogels
Onlangs las ik er één over uilen, die het overdenken waard is:


Een gedachte over “Vogelwetens(w)aardig (5)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s