
Onlangs stuurde iemand mij een foto van een beeld dat hij mooi vond.

Ik kende het niet, maar het deed me onmiddellijk denken aan een ander beeld: Monsieur Jacques.

Een mooi beeld dat bij de ingang van het Kröller Müller museum in Otterlo staat. De eerste keer dat ik het zag maakte het al indruk op me en dat bleef, hoe vaak ik het ook zag (wij kampeerden vroeger in Nat. Park de Hoge Veluwe, dus kwamen er veel)

Als je om het beeld heen loopt zie je ook de hoed en handschoenen die monsieur Jacques op zijn rug houdt, een aandoenlijk detail
Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik de naam van de maker van dit beeld niet onthouden heb.
Nu ik een foto van de Spoetnikkijker (zo heet het “andere” beeld) kreeg zag ik de naam van de beeldhouwer Oswald Wenckebach (1895-1962)
En inderdaad Monsieur Jacques én de Spoetnikkijker zijn allebei van deze Hollandse beeldhouwer, kunstschilder, lithograaf, illustrator, restaurator, houtsnijder en medailleur.

De Spoetnikkijker is door Oswald gemaakt naar aanleiding van de eerste kunstmatige satelliet die in een baan om de aarde werd gebracht: de Russische Spoetnik I (Spoetnik =satelliet) in 1957.
Ik las nu dat Oswald in dit beeld de verbazing, angst en ongerustheid over dit gebeuren tot uitdrukking wilde brengen.
Het beeld staat in het plantsoen bij de Sterrenwacht in Utrecht, zo werd mij verteld (daar zal ik in de toekomst eens een kijkje gaan nemen)
Toen ik met Oswald Wenckebach “bezig” was, wilde ik ook weten waarom het beeld Monsieur Jacques eigenlijk deze titel heeft.
Ik vond daarover een vermelding dat Oswald in 1957 ( productief jaar!) een beeld wilde maken maken van “de gewone man” : meneren die hij rond 1957 elke dag tegenkwam. Klein, netjes gekleed en een tikkeltje eigenwijs.
Toen hij het beeld had gemaakt vond hij het zelf op de Nederlandse dichter Jacques Bloem (1887-1966) lijken, vandaar de titel Monsieur Jacques.


Spoetnikkijker en Jacques Bloem
Goede morgen/middag Baars,
Meneer Wenckebach, ik heb er niets van vernomen, maar de naam blijft in mij rondzingen. Ik moet zeggen dat de beelden een rust en een eenvoud uitstralen die wel iets in me wakker maakt. Het is in ieder geval de rust en eenvoud die daar debet aan is, maar de naam, nee nog niet, Johannes
LikeLike