Meteorologisch herfst

Volgens de klimatologische indeling (gebaseerd op de positie van de aarde t.o.v. de zon) is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het najaarsseizoen tot met 30 november, terwijl de astronomische herfst vaak op 22 of 23 september start.


Ieder jaar, omstreeks 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren, daarom begint dán de herfst
Dit jaar start de astronomische herfst op vrijdag 23 sep. en loopt dan door tot woensdag 21 dec.


Om praktische redenen (en volgens internationale afspraak) gebruiken de weerkundigen voor het berekenen van klimatologische gemiddelden een andere seizoensindeling. De Societas Meteorologica Palatina (de eerste vereniging die wereldwijd weerwaarnemingen organiseerde, uitvoerde en publiceerde) besloot in 1780 (onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor) om steeds 3 opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Dáárvoor, zo’n 3000 jaar voor Chr., maakte men gebruik van een zonnewijzer voor tijdsaanduiding. Niet zo nauwkeurig, maar er konden wel dingen op een “bepaalde” (rekbaar!) tijd afgesproken en geregeld worden.

Klimatologisch of astronomisch in de natuur zijn al herfsttekenen te zien, ook als het soms nog heerlijk zonnig nazomerweer is en is de astronomische herfst nog niet begonnen!Een gedachte over “Meteorologisch herfst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s