Staal; museum Staring in Almen

Neerlandsch enige romantisch dichter A.C.W Staring was niet alleen dichter, hij was ook én land- & waterbouwkundige; landeigenaar (Kasteel De Wildenborch) én 1811/1812 burgemeester van Laren (Gld) én hij hield van de Achterhoek!
[15 mei 2019 schreef ik al eens een (kort) blog over het Oogstlied van Staring]

Nu ik in de buurt van “zijn” museum was, wilde ik dit bezoeken. Een beetje huiverig was ik wel omdat ik weet dat een schrijver eigenlijk gelezen moet worden. Een museum van een schrijver of dichter heeft meestal veel boeken, regels van de schrijver en één of meer portretten van de schrijver of dichter op de muur. Maar of dat aan de beleving van het geschrevene kan toevoegen?
We zullen het zien.
STAAL belooft de bezoeker de Achterhoek te laten ervaren, voelen en beleven.


Staal doet wat het belooft!
Wat een geweldig museum. Prachtig ge/herbouwd. In 2014 werden een 7 jaar leegstaande mosterdmakerij, een slijterij en 2 belendende panden aangekocht om er een nieuw museum te stichten; een plek waar bezoekers een deel van het verhaal van de Achterhoek kunnen vinden.
De bestaande panden werden afgebroken en een ontwerp gemaakt voor een geheel nieuw pand met vormen van het oorspronkelijke gebouw: een gebouw passend in de omgeving, gedeeltelijk aangepast aan de moderne tijd

De foto’s van de oorspronkelijk winkel van Naatje Nijendijk hangen in het museum en meteen zie je dat de vorm en sfeer van het oorspronkelijke pand bewaard is gebleven, tegelijkertijd is er ook een heel apart met Cortenstaal bekleed, modern gebouw verrezen.

In het gebouw prachtige ruimtes met o.a. een model van het huis (na verbouwingen) in Gendringen waar A.C.W. Staring geboren is

Maquette van De Bringenborg te Gendringen waar op 24.1.1767 A.C.W.Staring geboren werd.

Tentoongesteld worden oa tableaus; sfeervolle settings waardoor zijn bijgeplaatste dichtregels geaccentueerd worden.

Een echte verrassing is de zaal met schommels, één-, twee-, en driepersoons schommels waarop gezeten prachtige beelden van de Achterhoek in projectie kunnen worden bekeken; stilzittend of zacht heen en weer wiegend. Een bijzondere Achterhoek beleving, waar Staring zijn thuis had.

Nog zo’n Achterhoekbeleving zijn de beelden  op 7 verschillend schermen; Je moet het ZIEN en ERVAREN

Een van de meest bekende gedichten van Staring “De hoofdige (=koppige) boer” staat op de toilet in tegeltjes afgebeeld.
Er is geen dames en/of herentoilet máár zoals op de deur te lezen staat; een toilet voor IEDEREEN!

Er is meer in het museum te zien NU ook ( t/m 30 oktober) werk van kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) maar daarover morgen meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s