Hummelo’s Volksfeest

Sinds mensenheugenis wordt het Hummelse Volksfeest gehouden op de tweede woensdag van september en de dinsdag ervoor. De oorsprong van deze feesten is ontstaan toen de, van oudsher uit boeren bestaande, bevolking van Hummelo na het oogsten wel eens een verzetje wilden.

Eén van de onderdelen van dit volksfeest was een optocht en wij waren erbij!

Hummelo is een klein Achterhoeks dorp met ca. 1600 inwoners en werd al vermeld in een oorkonde uit het jaar 828.
Veel land en boerderijen behoorden vroeger tot het landgoed Enghuizen, de boerderijen daarvan zijn nog herkenbaar aan de roodgele wapenkleuren op de luiken. Het dorp was nu mooi geel/rood  versierd; langs de hele route, driehoeksvlaggetjes, versierde lantaarnpalen en in de Bakkerstraat uithangboterhammetjes! met bakkers erop

De CO2 uitstoot, koeien, het regeringsbeleid betreffende de boeren; het zijn in dit gebied hot-items, dus deze thema’s hadden meerdere groepen, al dan niet mét omgekeerde Nederlandse vlag in hun deelname verwerkt.

Natuurlijk was er ook een muziekkorps (dat vooraf even rust nam) en er werd verderop in de stoet ook gezongen door een Gospelkoor. Vooraf aan het koor hoorde een voorloper met wijwater en kwast te lopen, maar aan zijn beentjes iets korter waren dan die van de dames, liep hij achteraan ( zie foto onderaan blog).

Ik dacht  even dat we jonge politieagenten zagen lopen, maar dat bleek, toen ze met hun kar liepen, Schipholbagagepersoneel te zijn, of piloten die de kar trokken?

Skatemeisjes (de kermis loopt op rolletjes) en hofdames stapten even uit de optocht om zelf ook wat te kunnen zien!

Er waren behoorlijk  wat roze meisjes en dames én een aantal Hippies die een V teken naar het publiek maakten. Van de sporten was de golfsport vertegenwoordigd mét golfbaan.
Een enorme diversiteit aan thema’s!

Een prachtige kar mét jaknikker erop had als thema de duurder wordende brandstofprijzen. Waar de  Hummelose safarikar op sloeg weet ik niet, maar hij was wel erg mooi gemaakt.
Ook de superhelden hadden veel bekijks( misschien hier niet te zien maar de HULK was héél klein)

Kortom er was voor elk wat wils.

Hoewel….. niet iedereen was vol aandacht voor de optocht, er waren kinderen in hun eigen wereld aan het spelen en mensen die het bier (het is tenslotte de Achterhoek) belangrijker vonden dan de optocht

Als laatste was er “natuurlijk” de bezemwagen

én daarna begon ons “zware” werk.
Jureren, welke groep was het mooiste, leukste, actueelste, kortom WIE won de PUBLIEKSPRIJS.

Ik was er zo uit, voor mij had  het gospelkoor, met doldrieste, vrolijke stemmingmakende vrouwen met het ventje met de wijkwast (wc borstel)  gewonnen: er werd onderweg af en toe gezegend!

Een leuke optocht, een heerlijk zonnetje en een geweldige sfeer.
Natuurlijk zijn we, na de optocht en jurering, op een terrasje een biertje gaan drinken; Als je in de Achterhoek bent: do as the locals do!
Geniet!2 gedachten over “Hummelo’s Volksfeest

  1. Hoi baars, ik ben bekend met het Carnaval, ben tenslotte in Breda geboren, en daar deed me de optocht aan denken. Ik moet zeggen dat ik deze optocht qua uitstraling prefereer boven carnaval, want dat is ie : een car na valo Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s