100% Katoen

Er zijn enorm veel keurmerken in het leven geroepen om allerlei artikelen te verduurzamen.
Ik schreef al eens eerder over MSC en ASC ; viskeurmerken en over FSC; houtkeurmerk; nu kwam ik weer een keurmerk tegen; het richt zich op het verduurzamen van de katoenteelt.

Het zat op een theedoek die ik  bij de Action kocht; er stond op het label: “Action is a proud member of the BCI (Better Coton Initiative)

Het “echt” bewust worden van het feit dat katoenteelt een indrukwekkende hoeveelheid water, landbouwgrond en schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt, kwam voor mij misschien pas echt in december 2020 toen de reclame kwam van Yumeko
Beeld: een in bed slapende man,

en een voice-over
Wist je dat er voor 1 kilo katoen
1 kilo gif wordt gebruikt ?
Wordt wakker
wij dromen van beddengoed zonder giftige
stoffen en zonder kinderarbeid!


Yumeko werd in 2010 opgericht door 2 vrienden die geloofden in een maakbare toekomst, die ervan droomden om een ethisch merk in de markt te zetten én om aan te tonen dat duurzame businessmodellen rendabel zijn! Niet dat iedereen meteen duurzaam bedden- en badgoed ging kopen, wél dat de consument zich bewust werd van wat  goed en niet goed bedden/badgoed is.

Yumeko [Japanse meisjesnaam samengesteld van de woorden Yume (droom) en Ko (kind) heeft als een van de weinige bedrijven in Nederland (zegt ze zelf) zowel het keurmerk van de Global Organic Textile Standard als het Fairtrade keurmerk ontvangen

Het Fairtrade keurmerk wordt door consumenten over de hele wereld gezien als het belangrijkste keurmerk voor sociale en duurzame ontwikkeling via eerlijke handel met boeren en werknemers in ontwikkelingslanden]

Global Organic Textile Standard is een internationaal keurmerk dat eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verder verwerking ervan tot kledingstukken.

Op de theedoek die ik nu kocht zag ik ook 2 keurmerken staan: Oeko-Tex Standard 100, (een, in 1992 geïntroduceerd test- en certificeringssysteem voor textiel, waarvan de standaard zich richt op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen) en BCI: Better Cotton Initiative [een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties (zoals Solidaridad), milieuorganisaties (zoals het WWF) en het bedrijfsleven (zoals Adidas en Ikea) dat richt zich op het verduurzamen van de katoenteelt]

Thuis zocht ik op wat precies deze keurmerken inhouden: Oeko Tex gaat over de gezondheid van de eindgebruiker ( in dit geval dus MIJN Gezondheid) Dit keurmerk  garandeert dat het kledingstuk geen schadelijke stoffen bevat voor de huid, het zegt dus niets over eerlijke productie of belasting van het milieu (Ik dacht dat stof niet eens verkocht mocht worden als het WEL schadelijk voor de huid zou zijn!)

BCI schrijft geen specifieke methodes of technologieën voor de verwerkers van katoen voor, maar laat boeren/plantages zelf kiezen welke manier van duurzaam telen het beste bij hen past. De focus ligt op continue verbetering. Daarbij maakt ze onderscheid tussen kleine boeren en middelgrote en grote plantages.

Een belangrijk verschil met biologisch katoen is dat BCI het gebruik van genetisch gemanipuleerde zaden en bestrijdingsmiddelen wél toestaat. BCI stelt geen eisen aan energiegebruik of het beheersen van afvalstoffen en chemicaliën.

Een keurmerk lijkt me, als het goed gecontroleerd wordt, altijd beter dan GEEN, maar niet elk keurmerk heeft ECHT veel te zeggen. IK lees uit de BCI-eisen niet, mét  gebruik van bestrijdingsmiddelen én het niet hoeven te beheersen van afvalstoffen en chemicaliën, echt “duurzame” katoen productie!

Nu we het over textiel hebben en duurzaamheid hebben:  de gemiddelde Nederlander koopt 50 kledingstukken per jaar en kan bijna 40 kg CO2  besparen door 6 kledingstukken minder te kopen.[ bron: Milieucentraal.nl]
Als iedere Nederlander dat zou doen scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 85.000 keer met de auto rond de wereld!

KEER




Een gedachte over “100% Katoen

  1. Hoi Baars, De berichtgeving over klimaatbeheersing, veiligheid van producten een andere crisis momenten nemen in omvang toe; jij schrijft over keurmerken en die variëren veelvuldig waar blijft de eenheid die er zou moeten zijn wil het geloofwaardig zijn/worden. In Nederland hebben we veel problemen en er wordt veel over gesproken, maar niemand DOET iets, een klacht die ik meermaals gehoord of gelezen heb. Ik wacht het rustig af, dank voor je heldere bijdrage Baars johannes

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s